Avertismentul care dă fiori reci: ‘România a intrat pe spirala crizei. E doar o chestiune de timp până la colaps’

E doar o chestiune de timp pana cand un stat ce acumuleaza masiv datorii si deficite pentru a plati privilegii, pensii si salarii, multe dintre ele speciale, va intra in colaps, avertizeaza prof univ dr Cristian Paun.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, prof. Paun a explicat de ce a crescut si probabil va continua sa creasca ROBOR, dar si de ce trebuie sa ne asteptam la inflatie importanta. „Masurile luate de BNR sunt pe termen foarte scurt si daca nu sunt urmate de reforme reale pe partea de guvernare, nu facem nimic. Dimpotriva, plusul de lichiditate infuzat de banca centrala cu generozitate se va intoarce tot impotriva noastra (…) Preturile cresc si pe fondul unei economii private care nu este lasata in pace sa produca la nivelul unui consum stimulat artificial de cresterile salariale promise”.
Prof. Paun considera ca am intrat pe o spirala de criza, avand in vedere dublarea datoriei publice, care nu se poate stinge decat prin taxe viitoare mai mari sau prin inflatie mai mare si acumularea de deficite.

„Datoria publica s-a dublat in ultimii 4-5 ani. Daca in 1995 ea era de 65 euro/locuitor, in 2015 a depasit 3.100 de euro. O familie cu 2 adulti si 2 copii are in momentul de fata o datorie acumulata de stat de 12.000 euro fara a primi mare lucru in schimbul ei in acest interval. Si aceasta datorie continua sa se acumuleze exponential. Ea nu se poate stinge decat prin taxe viitoare mai mari sau prin inflatie mai mare. Datoria publica a unei tari emergente cum este Romania nu poate atinge ponderea similara unei tari dezvoltate, SUA de exemplu, pentru ca leul nu este o moneda internationala. Daca vrem sa stingem datoria prin tiparnita nu vom putea transfera mare lucru in exterior catre detinatorii internationali de lei pentru ca ei nu exista. La fel ca grecii, continuam sa acumulam deficite, circa 70 miliarde de euro intre 1995 si 2015, transferate sistematic catre datoria publica, fara ca ea sa insemne si investitii publice de calitate. Daca datoria publica s-a dublat in ultimii ani nu putem spune acelasi lucru despre kilometrii de autostrada. E doar o chestiune de timp pana cand un stat ce acumuleaza masiv datorii si deficite pentru a plati privilegii, pensii si salarii – multe dintre ele speciale – va intra in colaps.”, a spus acesta.

1 COMENTARIU

  1. Si totusi cretinii judetului continua sa incerce distrugerea celei mai bune zone agricole a judetului cu ajutorul unor jurnale cum e al dvs. Chiar vreti sa depinda maramuresenii de hrana chimizata si industrializata produsa pe alte meleaguri ? Problema deseurilor se poate rezolva pe 1,5 ha terenuri poluate deja De ce sa sustineti interesele primarului Farcasei flamand dupa averi pe alte plaiuri ??? La confluenta a trei arii protejate, intr-o comuna cu mare concentrare de resurse turistice naturale si antropice cu trei specii de pasari rare protejate de Directiva Pasari a UE, fara consultarea populatiei, abuziv peste voia celor din Buzesti bazandu-se pe fals si uz de fals etc asa credeti ca se face o groapa de gunoi in ciuda faptului ca exista solutie corecta si peste 30.000 ha terenuri poluate !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.