Azi, 11 octombrie, este Ziua Permisului de Conducere Românesc.

Permisul de conducere, odată obţinut, atestă dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Azi, 11 octombrie, permisul românesc de conducere împlineşte 104 ani.

Odată obţinute, permisele de conducere pot fi pierdute cu uşurinţă atunci când posesorii nu respectă normele rutiere. Potrivit statisticilor, în primele nouă luni ale acestui an, 2 482 de conducători auto care s-au deplasat pe drumurile publice din judeţul Maramureş au rămas fără permise de conducere după ce poliţiştii i-au surprins conducând fie cu viteză excesivă, fie sub influenţa alcoolului sau încălcând alte norme rutiere.

Unele persoane consideră că pot conduce autovehicule pe drumurile publice chiar dacă nu deţin permise de conducere. Nu este suficient să ai încredere în propriile abilităţi, dacă acestea nu au fost validate de persoane specializate să facă acest lucru.

Cei care aleg să se deplaseze cu autovehicule fără a finaliza un curs de pregătire teoretică şi practică îşi pun în pericol atât propria viaţă cât şi a altor participanţi la trafic.

Spre exemplu, în această dimineaţă, un bărbat de 38 de ani din Baia Mare, care nu deţinea permis de conducere, a condus un autoturism pe strada Imaşului din municipiu iar din cauza faptului că nu a păstrat o distanţă laterală suficientă faţă de un tractor forestier care se deplasa din sens opus, a intrat în coliziune cu acesta. În urma impactului, băimăreanul a fost grav rănit şi transportat la spital unde a rămas internat sub supraveghere medicală. Şoferul tractorului, un bărbat de 58 de ani din Baia Mare, a fost testat cu aparatul etilotest şi s-a constatat că nu se afla sub influenţa băuturilor alcoolice.

 

Pentru că permisul de conducere este pentru mulţi şoferi o necesitate, poliţiştii îi îndeamnă pe toţi şoferii ca dincolo de provocările traficului şi de graba cotidiană, să conducă prudent, respectând normele învăţate pentru a deveni conducători auto.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.