Sfânta Mironosiță Maria Magdalena este pomenită, atât de credincioșii ortodocși, cât și de cei catolici, pe 22 iulie, alături de Sfânta Marcela. A fost primul sol trimis de Dumnezeu Tatăl să vestească învierea Mântuitorului, și I-a fost în preajmă mereu lui Iisus Hristos, alături de Sfânta Fecioară Maria. Sfânta Mironosiță Maria Magdalena le șterge păcatele femeilor credincioase.
Ortodoxe
Sf. Mironosiță și întocmai cu Apostolii Maria Magdalena; Sf. Cuv. Mc. Marcela
Greco-catolice
Sf. Maria Magdalena
Romano-catolice
Sf. Maria Magdalena
Sfânta Mironosiță și întocmai cu Apostolii Maria Magdalena este pomenită în calendarul creștin ortodox la 22 iulie.
Femeile mironosițe, care au stat lângă Mântuitorul Hristos în timpul Sfintelor Sale Patimi, când era părăsit chiar de cei mai apropiați, sunt prăznuite de Biserică, împreună, în a treia duminică după Învierea Domnului.
Maria Magdalena era din seminția lui Neftalim, din Magdala Galileei, un sat pescăresc de pe țărmul vestic al Lacului Ghenizaret, între orașele Capernaum și Tiberiada. Evanghelistul Luca notează că Iisus Hristos a izbăvit-o de șapte demoni, moment din care s-a alăturat celor ce-L urmau în propovăduirea Sa.
Maria Magdalena a fost prezentă la punerea Domnului în mormânt „Și Iosif, luând trupul, l-a înfășurat în giulgiu curat de in, și l-a pus în mormântul nou al său, pe care-l săpase în stâncă, și, prăvălind o piatră mare la ușa mormântului, s-a dus. Iar acolo era Maria Magdalena și cealaltă Marie, șezând în fața mormântului” (Matei 27—59, 60, 61).
Când a fost pecetluit mormântul, femeile mironosițe s-au întors în cetate împreună cu Iosif și Nicodim, numai Maria Magdalena și cealaltă Marie, Născătoarea de Dumnezeu, au rămas lângă mormânt, șezând în preajmă.
După odihna sabatului, dintre toate femeile mironosițe care s-au întors la mormântul Mântuitorului, unde au primit vestea Învierii Sale, Sfânta Maria Magdalena este singura care a revenit aici de patru ori.
Sfintele Evanghelii relatează cum în zorii acelei zile, a Învierii Domnului, Maria Magdalena a fost încredințată să nu-L mai caute pe Cel viu între cei morți: „…De ce căutați pe Cel viu între cei morți? Nu este aici, ci S-a sculat. Aduceți-vă aminte cum v-a vorbit, fiind încă în Galileea” (Luca 24 — 5, 6).
Tradiția arată că Maria Magdalena a înfăptuit misiune apostolească de propovăduire a învățăturii creștine în Biserica primară, făcând călătorii misionare în Egipt, Fenicia, Siria, Galia și chiar la Roma. A trecut la cele veșnice la Efes, fiind îngropată la intrarea într-o peșteră.
Sfintele sale moaște au fost strămutate la Constantinopol de către împăratul bizantin Leon al VI-lea Filosoful, pentru a fi așezate în ctitoria sa, Mănăstirea „Sfântul Lazăr”.
Mâna stângă a Sfintei Maria Magdalena se găsește în prezent la Mănăstirea Simonopetra din Muntele Athos.
Sfântul Mucenic Foca este în atenția credincioșilor pe 23 iulie. Se sărbătorește aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Foca, episcop de Sinope. Acest sfânt este prăznuit pe 22 septembrie. Dar este pomenit și Sfântul Mucenic Foca, tot pe 23 ale lui Cuptor.
Sfântul Mucenic Foca sau Sfântul Sfințit Mucenic Foca episcop de Sinope, este respectat de credincioși. Mutarea moaștelor sale, din Sinope la Constantinopol, a avut loc pe 23 iulie, în anul 404. Dar în atenția credincioșilor ortodocși se află Sfântul Mucenic Foca. Rolul său în panteonul sfinților este mai puțin cunoscut. Dar tradiția i-a atribuit puterea de a fi apărător de rele şi de durere. Mai mult decât atât, se spune că, dacă e respectat cum se cuvine, apără lumea de foc.
Ca să se păzească de răbunarea focului, oamenii țin cum se cuvine ziua lui. Este un sfânt temut chiar și de cei de credință musulmană. Sfântul mucenic Foca poate da naștere incendiilor și poate pârjoli grânele, dacă nu este respectat.
Sursa: rtv.net