Bacalaureat cu probleme

rezultate_bacalaureat_2013_edu.ro1-465x390Examenul de Bacalaureat de anul acesta, proba scrisa, chiar daca a inceput cu o eliminare din examen, in Maramures,  aduce in prim plan alte probleme.

Prima dintre dintre probleme: 148 de elevi absenti. Ceea ce este foarte mult. Care sunt cauzele pentru care acesti elevi nu-si pot sustine examenul de Bacalaureat? Cati dintre acestia au ramas corigenti? Care sunt Grupurile scolare care conduc in topul acesta al neprezentarii elevilor? Intrebari justificate. Pentru ca, in mod normal si acestia care lipsesc acuma, ar fi trebuit sa participe. Pentru  a promova examenul de maturitate, elevul trebuie sa invete foarte mult, deoarece sunt multe avantaje ce decurg dupa obtinerea diplomei. Primul beneficiu, inscrierea la o Universitate,  si posibilitatea chiar din timpul facultatii, a studentului  sa lucreze , chiar in domeniul pe care-l studiaza. Un alt avantaj ar fi acesta, al angajarii. Multi angajatori, cer la angajare diploma de Bacalaureat. Elevii trebuie sa constiientizeze importanta invataturii, pentru ca doar asa pot sa reuseasca in viata.

Dar dupa Bacalaureat ce urmeaza? Ce care nu vor lua examenul de maturitate, pot alege scolile postliceale, care vin in intampinarea elevilor care nu au promovat examenul de Bacalaureat. Insa, chiar la nivelul scolilor postliceale este o concurenta destul de mare, pe anumite segmente. Mai ales segmental medical, cu posibilitatea angajarii in strainatate.

Unii vor merge la Universitati, altii la postliceale, altii in strainatate la studii, iar unii vor alege fie sa se angajeze aici, fie sa mearga in strainatate la munca. Insa o intrebare ramane, cati dintre cei care vor lua examenul de Bacalaureat, sunt siguri pe specializarea pe care doresc sa o urmeze? Alegerea unei specializari,  este influentata de parinti, de prieteni si cunoscuti.  In multe cazuri.

In scoli ar trebui sa existe cineva sa le spuna elevilor, cu ce se ocupa fiecare specializare de la facultate,  si  sa Ie  ofere o sugestie, pentru diverse specializari de la Universitati.

popMeditatiile oferite pentru cei de gimnaziu de Fundatia Liviu Marian Pop, sunt un exemplu de implicare in ascensiunea tinerilor. Pentru examenul de Bacalaureat, meditatiile gratuite oferite in sediul si sub egida, Bibliotecii ,,Petre Dulfu’’ din Baia Mare, reprezinta un semnal adresat tinerilor, ca nu sunt singuri, ca exista oameni care chiar le pasa de viitorul lor. Si ferice.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.