BAIA MARE CAPITALĂ EUROPEANĂ A CULTURII 2021! Este cel mai important proiect pe care municipiul Baia Mare îl are în viitorii ani

Baia Mare, Cluj, Timisoara, Bucuresti sunt pe lista scurta a candidatelor pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021. La competitie au participat 14 orase,Alba Iulia, Arad, Bacau, Baia Mare, Brasov, Braila, Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Sfantu Gheorghe, Suceava, Timisoara, Targu Mures.Fotografia postată de Catalin Chereches.

„Baia Mare a fost nominalizată pe lista scurtă în competiția pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, alături de Timișoara, Cluj și București. Este cel mai important proiect pe care municipiul Baia Mare îl are în viitorii ani. Este cel mai important proiect pentru municipiul Baia Mare din perspectivă istorică, pentru un oraș care a suferit diverse transformări economice, un oraș care din această nominalizare poate să se reinventeze și prin această nominalizare poate în 2021 să arate că este un oraș care prin cultură s-a dezvoltat și economic și social. Am visat la acest proiect stunci când poate nimănui din acest oraș nu-i trecea prin minte că Baia Mare ar putea deveni vreodată Capitală Europeană a Culturii.

Am adus alături de mine oameni de prestigiu, oameni inimoși, oameni care au făcut din Baia Mare casa lor. Am adus și băimăreni și am adus oameni și din afara orașului nostru, dar am adus în primul rând profesioniști care să ofere României și Europei un oraș care să găzduiască în 2021 Capitala Europeană a Culturii la cele mai înalte standarde. Este datoria mea astăzi să le mulțumesc în primul rând celor care fac parte din echipa construită de mine pentru a realiza caietul de candidatură. Vreau să îi mulțumesc lui Vlad Tăușance, Andreei Ciortea, Mihaelei Pușnava, Izabellei Kis Kasza și vreau să le mulțumesc tuturor celor care au fost din diverse sfere culurale alături de noi. Mulțumesc Teodor Ardelean, Laura Ghinea, reprezentanților instituțiilor culturale, reprezentanților Liceului de Arte din Baia Mare, dar nu în ultimul rând vreau să le mulțumesc băimărenilor care au crezut în acest proiect, băimărenilor care au crezut în visul meu și dorința mea de a da acestui oraș o aură și o amploare așa cum nu a avut niciodată. Vreau să le mulțumesc și celor care nu au crezut în acest proiect și care ne-au făcut în fiecare zi să fim mai buni. De astăzi începând în orașul nostru nu există decât un singur drum, acela de a deveni Capitală Europeană a Culturii în anul 2021. Sunt convins că fiecare dintre noi, indiferent de simpatiile sau antipatiile dintre noi, indiferent de modul în care ne raportăm unii la ceilalți, de azi începând ne vom raporta în mod major, generos la un singur lucru, la Baia Mare și la a deveni Capitală Europeană a Culturii.

Avem un demers important de făcut în următorul an, avem lucruri importante de bifat pentru a satisface toate cerințele juriului, dar pentru a pune în operă tot ceea ce am specificat în caietul de candidatură. Vreau să vă spun că în următorii ani va fi pentru mine proiectul prioritar și va fi tot ceea ce înseamnă seriozitate majoră în tot ceea ce poate să facă primarul ca și activitate de zi cu zi. Vom aloca toate energiile, toate resursele financiare și de orice alt tip pentru a realiza acest obiectiv. Am toată încrederea și cred foarte hotărât că Baia Mare va fi Capitala Europeană a Culturii în 2021. Este o mare onoare pentru noi să fim alături de capitala României, București, să fim alături de capitala Transilvaniei, Cluj Napoca, să fim alături de capitala Banatului, Timișoara, în această pleiadă de orașe în care cultura de sute de ani s-a manifestat într-un mod pregnant și noi să fim acolo, între cei patru.

Este pentru noi o mare provocare. Nu vom dezamăgi și vom face exact ceea ce se prefigurează a fi o adevărată Capitală Europeană a Culturii. Orice pas îl vom face cu seriozitate, cu hotărâre, cu foarte multă iubire față de băimăreni, Baia Mare, România și Europa. Și Baia Mare nu se va limita la a relaționa doar în limitele Europei și va avea o amploare mult mai mare dimensiunea relaționării. Este pentru mine o bucurie că pot să construiesc pentru orașul în care m-am născut, orașul în care trăiesc un astfel de proiect care poate să amprenteze dezvoltarea orașului pentru sute de ani de acum încolo.

Dar mai mult decât atât, este un proiect care se oferă nu doar Băii Mari ci și României și Europei. Acest titlu va rămâne amprentat pe blazonul municipiului și, în cazul în care comunitatea are suficientă inteligență, consider acest punct unul de plecare, nu un punct la care trebuie să ajungem. E doar un punct de plecare din care putem să evoluăm și mai mult. Pe lângă cultură trebuie să vorbim și despre serviciile pe care trebuie să le oferim. Și aici, fiecare băimărean în parte poate veni cu câteva lucruri foarte concrete în acest sens și va trebui să participe în această zonă de oferire de servicii. Lucrul acesta va aduce bani în buzunarul fiecărui cetățean, a multor familii de pensionari și a multor tineri, a multor oameni care astăzi nu văd o șansă în a rămâne în Baia Mare. Va fi pentru mulți o șansă să se întoarcă în Baia Mare și aceasta este premiza importantă în dezvoltarea orașului!” a declarat primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș.

‪#‎BaiaMare2021‬

BAIA MARE CAPITALĂ EUROPEANĂ A CULTURII 2021

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.