Municipiul Baia Mare are un sediu impozant pentru biblioteca locală, iar aici ne referim la cl ădirea Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu”. Spitalul Județean ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare are, de asemenea, tot o clădire modernă, aflată în continuă renovare. Judecătoria Baia Mare, la rândul ei, activează într-o o construcție la fel de modernă, renovată recentă. În câțiva ani se va termina și Catedrala Ortodoxă, o construcție impunătoare, care poate fi promovată pretutindeni. Acestea sunt realizările.
Lipsa unui stadion în Baia Mare – un mare minus
Însă trebuie să aducem în discuție și marile neajunsuri. Primul este acela că Baia Mare nu are un stadion care să rivalizeze cu alte stadioane. Stadionul actual are nevoie urgentă de investiții de consolidare, de fonduri care ar trebui investite în cel mai scurt timp. Municipalitatea, alături de parlamentarii maramureșeni, trebuie să găsească soluții pentru construirea unui stadion, similar celui din Cluj Napoca, respectiv stadionul echipei Universitații. Se poate replica ”de unde atația bani”? Orașul este mic, nu-și permite…
Acestea sunt scuze, fiindcă acest proiect poate prinde contur dacă parlamentarii maramureșeni, indiferent de culoarea politică, vor fi uniți și vor avea prioritați pentru oraș. Atunci, cu siguranță, acest deziderat se poate întâmpla.
Obiectivul parlamentarilor maramureșeni ar trebui să fie modernizarea județului
Parlamentarii maramureșeni trebuie sa-și propună acest obiectiv fie acum, fie mai încolo, în cei doi ani cât au mai rămas până la alegerile următoare. Aceștia trebuie să aducă problemele stringente ale municipalității în discuție, să susțină proiectele pe aceeași voce – lăsând la o parte, chestiunile politice-, să ajungă la Guvern cu această inițiativă.
Dacă scopul României pe termen scurt este accederea în Spațiul Schenghen, pe termen mediu intrarea țării în zona Euro, la 1 ianuarie 2019, de ce n-ar avea și parlamentarii maramureșeni acest obiectiv de modernizare a Maramureșului? Alte orașe au reușit să aibă stadioane la standarde europene: Clujul, Ploieștiul, să nu uităm de Arena Națională. E imperios necesar ca fiecare parlamentar maramureșean să aibă acest obiectiv primordial pe termen scurt și mediu, respectiv construirea unui stadion la standarde europene, să rivaliz ăm cel puțin cu municipiul Cluj. Vor exista comentarii legate de sumele necesare pentru a se investi în asta, explicații că banii aceștia (ipotetici) ar putea fi investiți în altceva, dar un lucru este sigur: construcțiile ramân. Baia Mare merită un astfel de stadion.
Parlamentari…. fără voce trimiși la centru
Fără o voce coerentă din partea maramureșenilor în Parlament, fără sprijinul municipalitații, fără sprijinul Guvernului, acest obiectiv nu va fi realizat vreodată. Alte orașe au reușit. Baia Mare poate să reușească. Stadionul din Târgu Jiu va fi reabilitat, în Craiova se construiește un stadion nou. De ce nu se poate și în Baia Mare?
Stadionul actual nu a beneficiat niciodată de nocturnă. Viitorul stadion nu trebuie sa fie mai mic decât acesta, trebuie sa fie un stadion impunător. Marile competiții sportive pot ajunge în Baia Mare, dar numai dacă se reușește atragerea în acest proiect a Guvernului și a Companiei Naționale de Investiții (CNI). În oraș ar exista multe discuții pro și contra împotriva acestui proiect, dar discuții vor fi întotdeauna. Ploieștiul are un stadion cu care se mândrește, Clujul are un stadion la fel, Craiova va avea un stadion modern. Baia Mare poate să construiască un astfel de stadion.
Dar ar trebui ca parlamentarii maramureșeni să înțeleagă de ce sunt trimiși în Parlament, respectiv pentru a ajuta la dezvoltarea județului și pentru a realizat anumite proiecte. Soluția cu un stadion mai mic nu este avantajoasă, deoarece marile competiții nu ar putea avea loc aici, deoarece contează condițiile de antrenament pentru jucători. Totodată, s-ar putea atrage foarte mulți tineri către sport. Rezultatele nu ar întârzia să apară. Meciurile echipei naționale s-ar putea juca și în Baia Mare, nu numai în alte orașe. Comunitatea baimareană, în ansamblul ei, ar avea de câștigat.
Planetariul Baia Mare duce lipsă de aparatură performantă
O altă problemă a comunitații băimarene este aceea că există un Planetariu, dar acum vine iarăși, o întrebare pertinentă: de ce nu se poate aduce aici aparatura performantă, de ultimă generație? Celebrul răspuns care este foarte uzitat, lipsa banilor, e pe buzele tuturor. Dacă ar veni acea aparatură sofisticată și modernă, am putea atrage aici turiști aici din toata țara, iar investiția ar fi amortizată. Decidentul politic poate să ajute la modernizarea orașului, a județului, dacă aceste obiective ar deveni prioritare.
Dar mai există ceva. Unele partide locale nu-și pot trimite oamenii în Parlament, prin alegeri, deoarece partidele centrale impun anumiți candidați, care odată ajunși în Parlament nu se implică pentru dezvoltarea județului. Ceilalți care ajung din Maramureș nu au initiațive mari, nu au proiecte de ansamblu, ci doar idei mărunte. Cât despre (ne)realizările parlamentarilor maramureșeni în București, cu o altă ocazie.
Schimbarea directorului la Aeroportul Baia Mare sau investiții noi – un vis
Ultimul proiect local, cel privind modernizarea Aeroportului Internațional Baia Mare nu prea înaintează. Iarași am putea rivaliza cu Clujul, daca investițiile ar veni spre județul nostru. Până acum se vede o dorință din ce în ce mai mare pentru acest proiect, mai ales din partea PSD-ului local. Social-democrații n-au reușit însă să-l schimbe pe directorul Aeroportului. În alte locuri s-a reușit, aici nu. Mai avem mult de așteptat până maramureșenii vor avea un aeroport așa cum și-l doresc.
Un alt neajuns este acela al atragerii multinaționalelor în oraș. Acele multinaționale care să atragă forța de muncă a tinerilor specializați. Nu ar trebui să lăsăm ca tinerii băimăreni să meargă în alte orașe pentru a fi angajați. Acest deziderat se poate realiza, numai că zona aceasta nu este suficient promovată. Părerea multora este că Maramureșul este o zonă unde tradiția este păstrată cu sfințenie, unde obiectivele turistice există, fie că vorbim de Muzeul de Mineralogie, fie de Cimitirul Vesel, fie de alte obiective. Dar județul ar trebui să fie men ționat, pe viitor, și pentru investițiile care se desfășoară la noi. Toți parlamentarii ar trebui s ă-și propună obiective mai mari, care să aducă beneficii întregii comunitați locale.
Alegătorul de azi își dorește mai mult decât cel de ieri
O altă investiție ar fi aducerea de aparatură de ultimă oră în unele secții din Spitalul Județean, altele decât cele care au deja o astfel de aparatură. Vorbim de tehnologie nouă, care să atragă și alți oameni din zonele limitrofe județului, dar și dinafară.
Omul politic local trebuie să fie lângă cetățean, să-i asculte problemele și să vadă ce și-ar dori acesta. Alegătorul de astăzi își dorește mai mult decât alegătorul de ieri, dorește să vadă cum întreg județul beneficiază de pe urma faptului că a fost în Parlament, un mandat sau mai multe mandate. O astfel de lege este legea Zoicaș.
Vocea cetățeanului trebuie să fie auzită de parlamentari. Parlamentarii noștri pot sa expună la Guvern problemele majore cu care se confruntă Maramureșul. Vor reuși să treacă parlamentarii locali vreodată peste diversitatea de păreri în ce privește dezvoltarea acestui judet și să aibă un cuvânt unitar în ceea ce privește Maramureșul?
Referitor la investițiile care trebuie realizate în acest județ ar trebui să existe un plan de dezvoltare local pe următorii ani, în care să i se traseze fiecărui parlamentar local de către partidele pe care le reprezintă. Aceste proiecte de dezvoltare a județului ar trebui să fie urmate în următorii ani, concomintent cu urmărirea obiectivelor partidelor de la centru. Vocea Maramureșului trebuie să fie unitară în Parlament, acuma și în viitor.
Doar atunci va câștiga și județul, fiindcă până atunci marile reușite nu vor veni. Se va realiza acest obiectiv vreodată? În caz contrar, reușitele vor fi doar parțiale fără vreo însemnătate aparte.
Marcel Cozmuța