Municipiul Baia Mare, oraş cu statut de interes turistic naţional, ar putea pe viitor să pună pe harta turistică regională sărbătorile de iarnă pentru a spori numărul turiştilor din ţară sau străinătate, a declarat, luni, pentru AGERPRES, primarul Doru Dăncuş.
‘Cred că suntem pe un drum bun, iar experimentul cultural-educativ din ultimele două săptămâni cu Iarna băimăreană şi ‘Crăciun în Satu’ de pe Deal ne-au demonstrat că, există un interes din partea localnicilor, dar şi a turiştilor aflaţi în tranzit prin Maramureş de a fi prezenţi la asemenea evenimente (…) Muzeul Satului, Piaţa Millenium (Centrul Vechi al oraşului n.red.) şi Parcul Mara au găzduit pe o durată de aproape două săptămâni, concerte de colinde, cântece de Crăciun, Viflaimul, aproape, zilnic sau spre seară câte un eveniment special, eveniment la care au participat numeroşi localnici, dar şi turişti. E un prim semn încurajator, iar pe viitor ne gândim la o altă formă de abordare şi pregătire a acestui eveniment plin de viaţă care prevesteşte Crăciunul. Intenţia noastră e să întărim prezenţa oraşului ca şi posibilă destinaţie turistică de sărbători’ a spus Doru Dăncuş.
Edilul a mai subliniat că anul acestea toate evenimente de sărbători s-au desfăşurat sub sloganul ‘Crăciun în Maramureş’, iar latura educativă a jucat un rol important.
‘Desfăşurat fără oprire de 16 ani, Crăciun în Maramureş, a mai adus, anul acesta un plus de notate. O bună parte din evenimente au fost adresate în mod special preşcolarilor, elevilor şi studenţilor cu gândul de ai sensibiliza despre valoarea tradiţiilor satului maramureşan, a colindelor şi obiceiurilor de Crăciun şi Anul Nou. Muzeul Satului a primit zilnic copii cu colinda, copii care au fost răsplătiţi pentru gestul lor, iar la final de eveniment ( sâmbătă n.red.), toţi participanţii au putut să asiste la cetele de colindători ajunşi la muzeu din cele mai îndepărtate sate şi comune a judeţului. Pentru majoritatea a fost o experienţă deosebită, trăire unică, să vadă colindători îmbrăcaţi în straie populare, să audă colinde ştiute sau mai puţin ştiute şi să se bucure împreună. Trebuie să transmitem generaţiei următoare aceste frumoase tradiţii care ne definesc şi fac parte din fibra poporului, iar momentul naşterii Mântuitorului este strâns legat de satul nostru, dar şi de noi ce care trăim în oraş’ a mai spus Doru Dăncuş.
Conform organizatorilor peste 2.000 de persoane, majoritatea localnici, dar şi turişti sau pasionaţi de fotografie au venit special la Muzeul Satului din municipiul Baia Mare pentru a participa la ‘Crăciun în Maramureş’.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean (CJ) Maramureş, Muzeul Satului şi Primăria municipiului Baia Mare în parteneriat cu mai multe instituţii publice din judeţ.