Baia Mare, zonă de interes turistic

Obţinerea statutului de zonă turistică a municipiului Baia Mare înseamnă pregătirea unor noi investiţii, printre care se află şi un parc acvatic, a declarat marţi, pentru AGERPRES, primarul interimar, Doru Dăncuş.

‘Acest statut ne oferă posibilitatea de a primi punctaj suplimentar la depunerea unor proiecte cum este Parcul Acvatic, pentru care avem documentaţia pregătită şi conform grilelor putem spera la un punctaj care să ducă la semnarea contractului de finanţare. (…) Obţinerea statutului de staţiune turistică de interes naţional pentru zona istorică a municipiului Baia Mare este o satisfacţie a datoriei împlinite atât pentru mine, cât şi pentru colegii mei care au pus umărul la acest deziderat’, a spus Doru Dăncuş.

Edilul a menţionat că a avut o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului pentru a obţine acest statut.

‘În urma cu câteva săptămâni am avut o întrevedere cu oficiali ai Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului în cadrul căreia am solicitat urgentarea emiterii HG care să ateste zona istorică a municipiului Baia Mare ca staţiune turistică de interes naţional, iar în şedinţa de guvern din data de 16 februarie 2024 s-a adoptat hotărârea în cauză. (…) Mulţumesc Guvernului şi ministerelor avizatoare pentru că au înţeles urgenţa adoptării acestei HG şi tuturor colegilor alături de care am lucrat la depunerea documentaţiei. Cele peste 100 de puncte obţinute peste punctajul minim arată faptul că lucrurile au fost făcute într-o manieră profesionistă şi ca Baia Mare merită acest statut’, a afirmat Doru Dăncuş.

Între cele două războaie mondiale, Baia Mare a fostă cotată ca staţiune climaterică, recunoscută pentru aerul curat şi apele minerale. Oraşul a fost atestat documentar în anul 1329, fiind cunoscut sub numele de ‘Rivulus Dominarum’.

Un fragment din zidul oraşului se mai păstrează în zona istorică, aproape de malul râului Săsar.

Centrul vechi al Băii Mare mai păstrează clădiri de epocă având o arhitectură aparte, care încântă privirea turiştilor. În zona istorică a oraşului mai pot fi admirate sau vizitate Casa Iancu de Hunedoara, Biserica Greco Catolică Sf. Anton, Biserica Romano Catolică Sf. Treime, Turnul Ştefan şi Turnul Măcelarilor.

De asemenea, pot fi vizitate Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară şi Muzeul Judeţean de Artă.

Odată cu municipiul Baia Mare, două localităţi rurale din judeţul Maramureş, Şişeşti şi Ieud, au primit statutul de zonă turistică.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultural din România (ANTREC), filiala Maramureş, Livia Sima, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că în anul 2023 judeţul a fost vizitat de peste 30.000 de turişti români sau străini, iar o parte dintre aceştia au trecut şi prin municipiul Baia Mare pentru a vizita diferite obiective turistice, îndeosebi muzee.

Guvernul a aprobat vineri o Hotărâre pentru aprobarea atestării unor localităţi sau părţi din localităţi ca staţiuni turistice de interes naţional şi local, precum şi modificarea şi completarea HG nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice.

Prin acest act normativ, se aprobă atestarea ca staţiune turistică de interes naţional a Zonei turistice a municipiului Baia Mare, judeţul Maramureş şi, de asemenea, atestarea ca staţiuni turistice de interes local a altor 13 localităţi sau părţi de localităţi din ţară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.