Bătaie pentru funcția de vicepreședinte al ASF după demisia unui deputat PSD. Vezi cine sunt candidații înscriși în cursă

Bătaie pentru funcția de vicepreședinte al ASF după demisia unui deputat PSD. Vezi cine sunt candidații înscriși în cursă

Pentru funcția de vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiare (ASF), responsabil cu piața de capital, opt candidaturi au fost depuse, iar audierile au loc marți, la ora 10:00, la Camera Deputaților, conform Mediafax.

La data de 15 noiembrie, deputatul PSD Marius Bota a demisionat din funcție de vicepreședinte al ASF, responsabil pentru piața de capital. El fusese în această funcție cu doar o zi înainte, odată cu ceilalți membrii ai Consiliului ASF.

Candidații înscriși în cursa pentru acest post sunt: Vicențiu Constantinoiu (Responsabil Piețe Reglementate în cadrul ASF, Sectorul Instrumente și Investiții Financiare – Direcția Supraveghere și Control, din cadrul Serviciului Control Entități Reglementate), Gabriel Grădinescu (ales recent membru neexecutiv în Consiliul ASF și care o experiență de peste 25 de ani în domeniul bancar), Mancaș Cătălin (director general adjunct și membru în Consiliul de Administrație al SSIF BRK Financial Group), Adrian Mitroi (conferențiar universitar, expert în economie comportamentală; membru în CA al Fondului de Garantare al Asiguraților și a Șantierului Naval 2 Mai Mangalia; membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica; membru în Consiliul Științific al Institutului de Studii Financiare), Mircea Oancea (fost președinte CSSPP și actual director general al Fondului de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private – FGDSPP), Claudia Cătălina Sava (directorul Direcției Supraveghere și Control pentru piața de capital în cadrul ASF), Andrei-Liviu Stamatian (prim-vicepreședinte al CEC Bank) și Ioan Gheorghe Țara (profesor universitar la Facultatea de Științe Economice a Universității din Oradea).

Audierea va avea loc în cadrul unei ședințe comune a Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, a Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputatilor şi a Comisiilor similare ale Senatului.

Senatorii PNL au depus joi, 29 noiembrie, la Curtea Constituțională, sesizarea de neconstituționalitate în cazul numirii în funcție a șase membri ai Consiliului ASF, susținând că aceștia nu îndeplinesc criteriul obiectiv al experienței profesionale cerut de lege. „Hotărârea Parlamentului României nr.37/2018 este neconstituțională deoarece încalcă dispozițiile art.1 alin.(3) și alin.(5) din Constituția României raportat la art.9 alin.(1) lit.a2) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.93/2012 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară prin numirea fără îndeplinirea criteriului obiectiv al experienței profesionale cerut de lege, în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a domnului Badea Leonardo, doamnei Dascălu Doina, domnului Bota Marius Ovidiu, domnului Birtalan Jozsef, doamnei Socol Aura Gabriela și a domnului Wlassopol Ovidiu Răzvan”, se arată în sesizarea PNL depusă la CCR.

Liberalii susțin că Parlamentul României, în îndeplinirea obligației constituționale de a respecta legea în materia organizării și funcționării Autorității de Supraveghere Financiară (O:U.G. nr.93/2012), avea obligația legală de a efectua analiza individuală a încadrării experienței profesionale a fiecărui candidat în domeniile expres prevăzute de lege – financiar, al instituțiilor de credit și/sau al instituțiilor financiare nebancare. Vechimea minimă cumulată necesară în aceste domenii de activitate pentru a fi numit în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară trebuie să fie de minimum opt ani de la data absolvirii studiilor de lungă durată, cu diplomă de licență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.