Batrân din Săcel mușcat de propriul câine de buza inferioară, supus unei operatii plastice în Spitalul Județean de Urgență Baia Mare

Operație plastică la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare, în cazul unui bătrân din Săcel, mușcat de propriul câine de buza inferioară!

Un caz deosebit a fost înregistrat miercuri noapte, 28/29 octombrie 2015, în Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare. Un bătrân de 83 de ani, din Săcel, a fost adus cu ambulanța de la Spitalul Vișeu de Sus, după ce propriul câine l-a desfigurat când a încercat să îi ia mâncarea din față.

Managerul Spitalului Județean, ec. Sorina Pintea a arătat că bărbatul s-a prezentat în Unitatea de Primiri Urgențe în stare gravă, unde a fost preluat și supus tuturor investigațiilor necesare în vederea pregătirii operației. ”Bărbatul din Săcel a fost mușcat de câinele lui, când a încercat să îi ia din față o bucată de carne. A fost găsit de soția lui, aproximativ 30 de minute mai târziu, iar apoi au chemat Salvarea și a fost dus la Spitalul Orășenesc Vișeu de Sus. Dată fiind complexitatea cazului, pacientul a fost transferat cu ambulanța la Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, unde a fost operat în cursul dimineții de joi, de medicul primar Ovidiu Rotaru, șeful Compartimentului de Chirurgie buco-maxilo-facială din cadrul Secției ORL.

Chirurgul nostru a fost asistat de medicul Ada Popeea, (secția ORL) și dr. anestezist Felicia Șerban. Intervenția chirurgicală a durat aproximativ trei ore, iar astăzi bărbatul este stabil. Va mai rămâne câteva zile în spital, pentru a urmări evoluția vindecării”, a explicat managerul Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, ec. Sorina Pintea.

dr RotaruDr. Ovidiu Rotaru: ”I-am reconstruit buza în totalitate. A fost un caz dificil”

Șeful Compartimentului de Chirurgie orală-maxilo-facială din Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, chirurgul Ovidiu Rotaru, medic primar a explicat că un caz de asemenea complexitate a mai înregistrat cu câteva luni în urmă, când o femeie a venit la Spitalul Județean, după ce calul pe care îl avea în ogradă a mușcat-o de față. ”Și acest caz, din Săcel, a implicat o operație de plastie, unde am fost asistat de colegele mele, medicul Ada Popeea și doctor anestezist Felicia Șerban. A fost o intervenție dificilă, deoarece a trebuit să îi refacem bătrânului întreaga buză inferioară. Pacientul a fost internat cu hemoragie acută și cu întreaga buză inferioară lipsă, care a dus la dezgolirea dinților și a arcadei inferioare.

După ce a ajuns în urgența Spitalului Județean Baia Mare, s-au făcut investigațiile clinice și paraclinice pentru pregătirea bătrânului pentru sala de operație. După o intervenție de aproximativ trei ore, am refăcut buza pacientului în totalitate. Avea numeroase plăgi escoriate pe față și mâini. Am îndepărtat toate țesuturile moarte din jurul mușcăturii și am refăcut complet înfățișarea lui. Este stabil, în curs de vindecare, însă îl vom ține sub supraveghere încă câteva zile, pentru a evita orice complicații care survin în urma unei asemenea intervenții. La final va rămâne cu o cicatrice și, probabil, câteva luni va exista un defect de vorbire”, a explicat chirurgul Ovidiu Rotaru, șeful Compartimentului de Chirurgie buco-maxilo-facială din cadrul Secției ORL.

 Gavrilă Țulean: ”Nu voi renunța la câine, eu am fost de vină”

 La numai 24 de ore de la intervenția chirurgicală, bătrânul este stabil. El a declarat că nu va renunța la câine, deoarece a fost vina lui, iar câinele a sărit să își păstreze bucata de carne. ”I-am dat un cap de miel să îl mănânce, iar apoi a venit un vecin să îi dau lui carnea aceea. Am încercat să iau bucata de la câine și a sărit pe mine. M-a mușcat, am căzut pe jos. O bucată de buză ce îmi atârna, am tăiat-o cu foarfeca până să mă ducă ambulanța la Vișeu. La câine nu voi renunța, nu a fost vina lui”, a explicat Gavrilă Țulean, din Săcel.

Fiul bătrânului, Ilie Țulean a povestit că au câinele, Rex pe numele lui, de aproximativ cinci ani de zile. Nu este un câine de rasă și nu a mai atacat niciodată pe nimeni. ”Tata îl hârâia mereu. De câte ori trecea pe lângă el, fie îl lovea cu bota, fie cu piciorul. Mai mârâia câinele, dar până acum nu a atacat niciodată. Nu vom renunța la câine, tata nu trebuia să se aplece să îi ia din față mâncarea. Animalul nu poate să judece ca și noi”, a explicat Ilie, fiul bătrânului.

La final, băiatul bătrânului a dorit să sublinieze condițiile extraordinare pe care le-a găsit în Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, precum și disponibilitatea și pregătirea medicilor în acest caz. ”Nu credeam că avem așa ceva în Maramureș. Asemenea condiții de hotel în spital, medici atât de bine pregătiți. Nici n-ai spune că tata a fost aproape desfigurat, iar în câteva zile vine acasă, refăcut complet”, a conchis Ilie Țulean.

muscat de caine2

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.