BLOCADA 2014, ACŢIUNE A POLIŢIEI ROMÂNE ÎN JUDEȚELE LIMITROFE FRONTIEREI CU STATELE NON-UE

De astăzi, 16 iulie, Poliţia Română a intensificat activitățile de prevenire și combatere a activităților ilicite, pe raza județelor limitrofe frontierei cu statele non-UE, respectiv Ucraina, Moldova şi Serbia. Activitățile, desfășurate ca urmare a dispoziției șefului Poliției Române, urmăresc asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, respectarea regulilor de circulație, dar și combaterea infracțiunilor de contrabandă.

În perioada 16-19 iulie a.c., pe raza județelor frontierei cu statele non-UE, respectiv Satu-Mare, Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Timiş, precum şi pe raza de competenţă a Secţiilor Regionale de Poliţie Transporturi Timiş, Cluj şi Iaşi, polițiști din structurile de ordine publică, poliţie rutieră, investigaţii criminale, investigare a fraudelor, poliţie transporturi, operaţiuni speciale, criminalitate organizată, acţiuni speciale, precum şi arme, explozivi şi substanţe periculoase acționează, în sistem integrat, pentru prevenirea faptelor ilegale și impunerea legii.

Structurile teritoriale de poliție sunt îndrumate și sprijinite de ofițeri specialiști din cadrul direcțiilor centrale din Inspectoratul General al Poliției Române.

Astfel, poliţiştii de la rutieră, sprijiniți de polițiști de la ordine publică, acţionează pentru combaterea cauzelor generatoare de accidente de circulaţie, respectiv: nerespectarea regimului legal de viteză, a regulilor privind timpii de conducere, odihnă şi repaus a conducătorilor de vehicule destinate transporturilor rutiere publice de mărfuri şi persoane. Totodată, verifică legalitatea acestor transporturi.

Poliţiştii de investigare a fraudelor acţionează pentru combaterea actelor de contrabandă şi evaziune fiscală cu tutun şi alte produse accizabile.

Poliţiştii specializaţi în investigaţii criminale previn şi combat faptele antisociale, verifică respectarea obligaţiilor ce le revin persoanelor care au comis infracţiuni, pe durata controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, precum şi pentru prinderea persoanelor urmărite în temeiul legii.

Pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice, prevenirea şi combaterea infracţiunilor comise în stradă, în baruri ori discoteci, în pieţe agroalimentare şi târguri, poliţiştii vor institui filtre şi vor efectua controale.

Poliţiştii de la transporturi sunt prezenţi în trenurile de călători naţionale şi internaţionale, precum şi în staţiile de cale ferată, unde, împreună cu structurile de control abilitate, acţionează pentru combaterea călătoriilor frauduloase, furturilor, comerţului ilegal şi altor fapte penale.

Activităţile vizează şi depistarea şi sancţionarea persoanelor care încalcă regimul armelor, muniţiilor şi materialelor explozive, regimul vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic. Poliţiştii structurilor de arme, explozivi şi substanţe periculoase verifică condiţiile de depozitare şi de asigurare a securităţii armelor şi muniţiilor deţinute de persoanele fizice şi juridice.

Cu titlu exemplificativ:

Maramureş ~ La data de 16 iulie a.c., poliţişti ai Secţiei 5 Poliţie Rurală Ocna Şugatag au depistat, pe D.N. 18, în localitatea Hărniceşti, un cetăţean ucrainean care ar fi transportat mai multe pachete de ţigarete, despre care existau suspiciuni că ar proveni din contrabandă.

În urma controlului efectuat în habitaclul autoturismului înmatriculat în Anglia, poliţiştii au identificat 41 de colete, ce conţineau 410.000 de ţigarete, de provenienţă Republica Ucraina.

Întreaga cantitate de ţigarete a fost ridicată, în vederea confiscării, iar autoturismul a fost indisponibilizat.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă şi deţinere în afara antrepozitului fiscal de produse accizabile supuse marcării, peste limita a 10000 de ţigarete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.