BNR emite un avertisment de ultimă oră: Impactul creșterii consumului asupra prețurilor de paște

Banca Națională a României (BNR) a emis un avertisment important pentru toți cetățenii țării, pe fondul unei creșteri surprinzătoare a vânzărilor cu amănuntul, care a determinat revizuirea așteptărilor analiștilor privind inflația și ratele dobânzilor. Această creștere neașteptată a consumului ridică întrebări legate de potențialele presiuni inflaționiste și ajustările ratei dobânzii, indicând că BNR ar putea adopta o abordare mai precaută în ceea ce privește relaxarea politicii monetare.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a subliniat că, deși inflația anuală a atins cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, permițând astfel o posibilă reducere a dobânzii, este important să se analizeze datele cu atenție, mai ales în contextul consumului crescut specific perioadei premergătoare sărbătorilor Pascale, care adesea generează o dinamică mai mare a prețurilor.

Mai mult, în luna martie, piața interbancară din România a evidențiat un excedent de lichiditate semnificativ, continuând astfel o tendință observată și în lunile anterioare. Această lichiditate abundentă pe piață, care a atins un nivel record în ianuarie – cel mai mare de la 2012 încoace, reflectă dinamica financiară actuală și potențialele implicății pentru economie și pentru politica monetară a BNR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.