Boala cumplită care dă iama printre românce: „Nu te omoară, dar nici nu te lasă să trăieşti“

medicUn medic din Timişoara, specialist în obstetrică-ginecologie, a lansat un site dedicat exclusiv bolilor cu care se confruntă femeile. Pasionat de chirurgia ginecologică de performanţă, medicul Simedrea Voicu alocă pe noua platformă online un spaţiu important endometriozei, o boală mai puţin cunoscută, care provoacă dureri puternice şi duce la infertilitate şi chiar la scoaterea femeii din câmpul muncii.

Într-o perioadă în care internetul abundă de informaţii pe teme medicale, pentru pacienţi este tot mai greu să înţeleagă care sunt informaţiile corecte şi care sunt false, informează Adevarul.ro. Potrivit unuia din cei mai renumiţi medici timişoreni în obstetrică-ginecologie, Voicu Simedrea, de multe ori pacientele ajung la cabinetul său dezinformate sau prost informate, în ciuda „medicinei virtuale”. În acest context, medicul timişorean şi câţiva colegi de-ai săi au lansat o platformă online, www.chirurgieginecologica.ro, cu informaţii dedicate exclusiv bolilor cu care se confruntă femeile.

„Informaţia care există la ora actuală pe internet este prezentată prost. La congresele internaţionale se prezintă binomul medic-pacient. Niciodată medicul nu ia o decizie fără să informeze pacientul. Eu am considerat că este oportun să construim această platformă care este ca un ca un tabel Mendeleev în care intervenţiile chirurgicale sunt grupate astfel încât să fie cât mai uşor de urmărit”,a declarat medicul potrivit căruia toate informaţiile de pe www.chirurgieginecologica.ro, care conţine inclusiv filmuleţe cu intervenţiile chirurgicale, sunt trecute prin filtrul specialiştilor. Voicu Simedrea a mai spus că multe paciente pur şi simplu nu ştiu că există operaţii minim invazive, cu efecte minime asupra organismului. „La ora actuală, la niciun congres nu mai poţi să te duci cu chirurgie clasică. Automat te discreditezi”, a spus medicul timişorean.

Un spaţiu însemnat pe noul site dedicat problemelor de obstetrică-ginecologie cu care se confruntă femeile este dedicat endometriozei, o boală mai puţin cunoscută cu care se confruntă tot mai multe femei din România.  „Boala este mult mai răspândită decât ne închipuim noi. Cifrele sunt alarmante. Se pare că din cauza schimbării modului de viaţă a femeii moderne s-a deschis uşa propagării acestei boli. Femeia concepe mult mai târziu decât o făceau mamele noastre şi pentru că hrana este îmbogăţită cu hormoni, ceea ce aduce un aport nesănătos de hormoni în organismul femeii, asistăm la această evoluţie a bolii. Are o incidenţă între 15 şi 18 la sută. Cele mai multe au o formă uşoară şi de asta nu se cunoaşte, dar 40 la sută din femei au o formă gravă de boală”, a explicat medicul Voicu, unul dintre puţinii medici români care operează endometrioza în formă avansată şi fondator al singurului centru de chirurgie a endometriozei din România.

O boală mai răspândită decât cancerul genital

Medicul a mai declarat că din cauza diagnosticului greşit, au fost cazuri în care femeile au ajuns să fie operate şi să devină sterile. „Mie îmi vin foarte multe cazuri prost tratate încă de la început, operate de 5-6 ori degeaba. Odată ce femeia nu mai are rezervă ovariană, nu mai poţi face multe. Important e să prinzi boala în fază incipientă, nu când este prea târziu”, a mai declarat Simedrea Voicu, potrivit căreia această „boală nu te omoară, dar nu te lasă să trăieşti”, fiind o maladie cu o componentă dureroasă foarte puternică şi care poate scoate o femeie din câmpul muncii, transformând-o într-o asistată social. „Endometrioza este mai frecventă decât orice cancer genital”, a subliniat Simedrea Voicu potrivit căruia aproximativ 480.000 de românce suferă de endometrioză.

O componentă a endometriozei este şi infertilitatea. Într-un an şi opt luni de când funcţionează centrul de chirurgie a endometriozei de la Timişoara au fost operate 57 de paciente. Dintre acestea 37 şi-au dorit un copil, iar 14 au reuşit să conceapă: opt fără niciun fel de tratament şi 6 prin fertilizare in vitro.

În ciuda acestor efecte pe care endometrioza le are asupra femeii, sistemul medical nu face nimic pentru pacientele care suferă de această maladie. Practic, în sistemul public de sănătate din România această boală nu există. Nici în lumea medicală nu se pune accent foarte mare pe endometrioză, problema acestei boli fiind abordată doar la ultimul Congres Naţional de Ginecologie, în rest „nu s-a întâmplat nimic în România în legătură cu boala aceasta”.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.