Bogdan Stanoevici: Românii din Spania sunt bine integrați și muncitori, iar spaniolii știu asta

Românii din Spania sunt bine integrați, sunt oameni serioși și muncitori, iar acest adevăr îl cunosc și spaniolii și toți demnitarii spanioli cu care a stat de vorbă ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici de-a lungul lunilor de când ocupă această funcție.

Foto: (c) VLAD STAVRICA / AGERPRES FLUX

„Noi știm care este adevărul; îl știu și spaniolii. Toți oficialii spanioli cu care m-am întâlnit de-a lungul lunilor de când ocup această funcție de ministru al românilor de pretutindeni, au spus la unison același lucru: cât de bine sunt integrați românii în Spania, cât de mulțumiți sunt ei, spaniolii, pentru că românii lucrează în Spania. PIB-ul spaniol, ca și cel italian, a crescut consistent datorită prezenței românești. Românii sunt oameni muncitori, sunt oameni serioși /…/ Așa cum a fi român nu este o fatalitate, ci este o șansă, a fi european presupune a avea aceleași drepturi și obligații”, a declarat ministrul Stanoevici.

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni se află la Madrid în marja celui de-al II-lea Forum Internațional pe tema politicilor publice de ocupare a forței de muncă, organizat anul acesta de Spania. El le-a declarat corespondenților români acreditați la Madrid că nu are niciun comentariu de făcut legat de semnalarea venită joi din partea președintelui FADERE /Federația asociațiilor de români din Europa/ Daniel Țecu, care a cerut într-o scrisoare adresată conducerii paginii Youtube scoaterea urgentă de pe această rețea a melodiei ‘Soy un rumano en Madrid’ pe motiv că este discriminatorie și xenofobă. Melodia, postată sub genericul „Parodia de Torbe”, ‘pe lângă alte jigniri, induce ideea că grupul românilor din Spania ar fi format din prostituate și hoți de portofele’, se arată în comunicatul transmis de Țecu.

În privința unei reacții referitoare la materialul cu conținut denigrator la adresa românilor, postat pe pagina web menționată, ministrul Stanoevici a declarat că „pentru a avea o reacție, trebuie să existe ceva care să aibă consistență, un anume efect. Or, acest pseudo-moment artistic făcut de un pseudo-artist nu are niciun fel de valoare”. „Pentru mine nu este o știre, ci doar o întâmplare prin care cineva încearcă să existe, cineva care nu are cum să existe altfel, pentru că atâta poate. Faptul că există detractori, oameni care încearcă să ne pună într-o lumină proastă, nu ne interesează”, a mai spus ministrul român.

În plus, el a insistat asupra faptului că ceea ce este important pentru noi este să vorbim despre ceea ce ne reprezintă, „să vorbim despre ceea ce este frumos, despre ceea ce este românesc, de care suntem mândri, și de care sunt mândri, de altfel, și acești oameni în mijlocul cărora trăiesc și mulți români, într-o perfectă armonie”. Pentru Bogdan Stanoevici, nu este important „ceea ce au făcut acești pseudo-artiști, și cu atât mai puțin vreo reacție oficială, chiar nu cred că este cazul. Câinii latră, caravana trece și noi, românii, ne vedem de treabă. Ne e foarte bine așa cum suntem”.

La rândul său, ministrul muncii, Rovana Plumb, a ținut să arate, în context, că „tot ceea ce înseamnă drepturi ale românilor trebuie protejate și respectate. Migrația forței de muncă și libera mobilitate a europenilor în cadrul pieței UE este un principiu pe care trebuie să-l respectăm, pentru că toate studiile arată că mobilitatea forței de muncă aduce plus valoare oricărei economii”.

Cei doi miniștri români se află zilele acestea la Madrid, la cel de-al II-lea Forum Internațional pe tema politicilor publice de ocupare a forței de muncă, organizat anul acesta de Spania. Rovana Plumb și Bogdan Stanoevici vor avea joi seară și o întâlnire și cu reprezentanții comunității românești din Spania.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.