„La multi ani, Borșa ! „650 de ani de atestare documentară”

borsa atestare documentara afisÎn acest an s-au împlinit 650 de ani de la prima atestare documentară a localității Borșa, într-un document emis la data de 2 februarie 1365 și în care Borșa este menționată alături de Moisei și Vișeu.

„1365, 2 Februariu. Regele Ludovic dăruiesce voivodului Maramureșan. lui Balc, fiul lui Sas, și fraților sei, Drag, Dragomer și Ștefan, în recompensa servițiilor, moșia Cuhea [azi Bogdan Voda] cu pertinențiile sale: Ieud, Bachkov [Bocicoel], ămbele Vișae, Moyseni [Moisei], Borșa și ambele Seliște, confiscate de la Bogdan voda, eșit la Moldova și căzut sub nota de infidelitate.” – Diplome maramureșene din secolele XIV și XV, autor Dr. Ioan Mihalyi de Apșa

În cadrul evenimentului „Ziua orașului Borșa”, organizat de către Primăria Borșa, Consiliul Local, Serviciul Cultură și Biblioteca Orășenească, împlinirea a 650 de ani de la prima atestare documentară a localității va fi marcată printr-o amplă expoziție de fotografie veche, în care privitorul va putea vedea evoluția în timp a localității de la poalele Pietrosului.

Dat fiind faptul că Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință a fost declarat patronul spiritual al localității, în data de 23 aprilie a fiecărui an borșenii sărbătoresc „Ziua orașului Borșa”, manifestarea ajungând deja la cea de-a XIII–a ediție.

În acest an, „Ziua orașului Borșa” va începe cu slujba religioasă oficiată la Biserica Ortodoxă cu hramul „Sfântul Gheorghe”. Va fi urmată de Expoziția de fotografie veche „Borșa – file de istorie” și de un spectacol artistic, prezentat de Mirela și Ghiță Olteanu.

Vă așteptăm cu drag!

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.