Borşa – Şase sute de manifestanţi au protestat pentru starea DN 18

Nemulţumirea maramureşenilor afectaţi de starea dezastruoasă a Drumului Naţional 18 Moisei – Iacobeni începe să dea din nou în clocot după ce, în cursul lunii mai, contractul dintre Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) şi constructor, firma Shapir Structures, a fost reziliat. Şi aceasta în ciuda asigurărilor date de autorităţile maramureşene în luna martie a acestui an cum că lucrările vor fi reluate şi a vizitelor de lucru efectuate de conducerea CNADNR în zonă. Momentan, lucrările sunt sistate, se impune reluarea licitaţiei pentru atribuirea contractului unui alt executant, însă locuitorii, cei mai afectaţi de aceste întârzieri, sunt din ce în ce mai revoltaţi şi hotărâţi să se facă auziţi.

Cifrele evenimentului: 600 de protestatari, 40 de camioane şi aproximativ 300 de maşini mici

Marţi, 24 iunie, peste şase sute de persoane din Borşa, Moisei, Cîrlibaba şi Ciocăneşti – localităţi afectate de nefinalizarea drumului, şi-au exercitat dreptul de a manifesta şi protesta cu privire la starea proastă a DN 18. Demonstraţia a fost organizată de Grupul de Iniţiativă Civică “DN 18 – O permanentă minciună”. Deşi fusese anunţată în faţa primăriei Borşa, pentru a nu se suprapune cu spectacolele din oraş prilejuite de Festivalul Nopţii de Sânziene, acţiunea a primit autorizaţie de desfăşurare începând de lângă Heliport până la punctul de lucru al firmei Shapir din localitate, traseu pe care autovehiculele au defilat în coloană. Transportatori şi locuitori ai regiunii au venit să protesteze la adresa autorităţilor naţionale şi judeţene cu privire la reabilitarea DN 18, printre scandările lor regăsindu-se slogane precum: “Şi Borşa face parte din România”, “Borşenii s-au săturat de minciuni”, “Avem drepturi, nu numai obligaţii”, “Ponta nu uita, DN 18 e în mâna ta!”, “La alegeri ne iubiţi, după care ne minţiţi!”. La mitingul de protest, început la ora 12, au participat şase sute de persoane, 40 de camioane şi aproximativ 300 de autovehicule. Timp de aproape două ore aceştia au mărşăluit, au protestat şi au susţinut alocuţiuni în centrul oraşului. Circulaţia a revenit la normal în jurul orei 14. Demonstranţii s-au întâlnit şi cu edilul Borşei, Ion Sorin Timiş, care i-a informat despre iniţiativele care s-au putut lua pe plan local şi i-a asigurat că vor fi trimise în continuare documente, petiţii şi informări despre starea drumului la Prefectura Maramureş, CNADNR şi Guvern. “Mereu primim asigurări că se va rezolva situaţia şi va începe lucrul, dar asta nu s-a întâmplat niciodată în adevăratul sens al cuvântului. Dacă noi am reuşit să asfaltăm, prin forţe proprii, peste 100 km de drum, nu înţeleg cum nu se poate rezolva situaţia unui drum de importanţa DN 18 Moisei – Iacobeni. Oamenii au zis că vor protesta săptămânal până la începerea lucrărilor. Sigur că asta ne afectează puţin, chiar şi din punctul de vedere al încasărilor la bugetul local, pentru că nu toţi conştientizează diferenţa dintre puterea primăriei, care are atribuţii locale, şi autorităţile naţionale sau judeţene responsabile de DN 18. Agenţii economici au de suferit, nimeni nu doreşte să vină să încarce şi să descarce marfă. Drumul se prezintă din ce în ce mai rău, la fiecare ploaie mai serioasă, e inundat. Normal că oamenii nu mai au răbdare”, a punctat Ion Sorin Timiş.

O posibilă cale de urgentare a modernizării: declararea DN 18 Moisei – Iacobeni ca drum calamitat
Revoltaţi de situaţia incertă a porţiunii de drum care face legătura între judeţele Maramureş şi Suceava, oamenii au cerut şi demisia prefectului Anton Rohian. Nemulţumit de reacţia autorităţilor judeţene a fost şi ing. Sorin Pop, unul dintre organizatorii mişcării de protest. “Lucrările la DN 18 s-au oprit din nou, astfel că în jur de 50.000 de cetăţeni din Moisei, Borşa, Cîrlibaba şi Ciocăneşti vor mai aştepta doi-trei ani ca să poată circula în condiţii normale. Reabilitarea DN 18 este vitală pentru Borşa, fiind o condiţie obligatorie pentru dezvoltarea unei localităţi care aşteaptă investitori şi turişti. A venit momentul să nu mai stăm deoparte, să ieşim şi să manifestăm paşnic pentru drepturile noastre. Vom încerca să organizăm mişcări de pichetare regulat, cât de des posibil, până se va întâmpla ceva. Din punctul nostru de vedere, acţiunea de protest a fost un succes, dacă ne raportăm la prezenţă, impact şi organizare. Aş fi vrut să văd că pe prefectul Anton Rohian îl interesează mişcările începute aici. Nici măcar nu m-a sunat”, a declarat acesta. Sorin Pop, vocea oficială a protestatarilor, îi atenţionează pe guvernanţi “să nu uite că în toamnă sunt alegeri prezidenţiale şi ei vor veni îna­poi la oameni” pentru voturi. De asemenea, el spune că nu se vor opri din a le cere celor care au puterea, să găsească soluţii pentru reabilitarea drumului, ba chiar le semnalează că o bună procedură de urgentare a lucrărilor de reabilitare ar fi ca drumul să fie declarat calamitat.
Organizatorii au în plan şi demararea unei campanii de strângeri de semnături cu cereri de reparare a drumului, începând de astăzi, 26 iunie, lista, semnată şi de protestatari, urmând a fi trimisă premierului Victor Ponta care este aşteptat de organizatori şi manifestanţi în teritoriu, să se convingă de starea impracticabilă a drumului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.