Borșa și zestrea sa etnografică surprinse în pictura Irinei Doce Condrat

borsa.jpg2Irina Doce Condrat, talentata pictoriță din Borșa, aduce din nou în fața publicului o paletă impresionantă de picturi pe pereți. După proiectele Casa Share, inițiate de inimosul Bogdan Tănasă, proiecte la care Irina a contribuit cu mai multe picturi,  iată că noua temă a picturilor sale este lumea plină de frumusețe a cotidianului maramureșean.

borsaInspirate din viața de zi cu zi a borșenilor, picturile Irinei surprind frumusețea portului popular, măreția munților ce înconjoară orașul Borșa, dar și chipurile pline de expresivitate ale oamenilor  care se îndeletnicesc cu vechi meșteșuguri sau ocupații autohtone, precum torsul lânii, coptul pâinii sau păstoritul.

Una dintre picturile Irinei, inspirată din cartea „Rădăcini – o istorie a Borșei în imagini” a subsemnatei, surprinde cotidianul în cea mai frumoasă formă a lui: o femeie în vârstă, în port popular, într-o locuință tradițională frumos împodobită cu „procuțe” și „ștergare”, mestecă „coleșa” pe „șpoar”. Decorul interior specific zonei Borșa, cu laița acoperită cu „țoale țesute la război” și „blide”  pe „cuptior” este completat de portul tradițional al femeii, reprodus cu acuratețe de tânăra pictoriță.

Din zi în zi, talentul Irinei se dezvăluie în forme și motive noi, pline de expresivitate și frumusețe. Este o bucurie să descoperim de fiecare dată alte și alte fațete ale acestui talent. Pe lângă talent, Irina Doce Condrat posedă calități rare, precum altruismul, bunătatea și grijă față de semeni, pe care le-a demonstrat de fiecare dată când a bucurat cu picturile ei sufletele nevinovate ale copiilor din Casa Share.

Felicitări, Irina! Ai tot respectul și admirația noastră!

borsa.jpg1

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.