Bugetul pe 2021 include cel mai mare buget pentru investiții: 61 miliarde de lei!

În cursul zilei de marți, 2 Martie, s-a votat Legea bugetului de stat,  cu 234 de voturi “pentru” şi 170 de voturi ”împotrivă”.

Bugetul a fost aprobat în forma Guvernului, fără amendamente suplimentare.

Creşterea economică este estimată la 4,31% pentru acest an.

Mai mult cu 8,3 miliarde lei față de execuția preliminată pe anul 2020, cele 61 de miliarde de lei incluse în bugetul pe 2021 pentru investiții, reprezintă 5,5% din PIB. În actualul context socio-economic avem nevoie de un buget care să încurajeze investițiile și dezvoltarea. De asemenea avem și fonduri special prevăzute pentru proiecte din Maramureș. Spre exemplu pentru viitorul depozit temporar de deșeuri din Maramureș sunt prevăzute 3 milioane de lei.

Construirea parcurilor industriale este esențială pentru viitorul Maramureșului deoarece avem nevoie de investiții în județ și locuri de muncă mai bine plătite, iar pentru acest proiect, în buget s-a prevăzut suma de 5 milioane lei.

Totodată mai aflăm că salariul mediu brut lunar va fi de 5.380 lei (față de 5.150 lei în 2020). În 2022, se estimează 5.725 lei, iar în 2024 – 6.515 lei; câștig salarial mediu net lunar – 3.323 lei (față de 3.180 lei) și o creștere a numărului mediu de salariați la 68.000 de persone.

O altă veste bună pe care ne-o dă senatorul de Maramureș, Dan Ivan, este că se majorează ponderea cheltuielilor aferente proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile la 2,87%.

De altfel, conducerea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a anunţat că 92% din bugetul său (de 6,6 miliarde de lei) va fi folosit pentru ajutoare acordate sectorului privat, afectat de măsurile impuse de stat pentru controlul pandemiei COVID 19.

În concluzie, acest buget record pentru investiții vizează în principal îmbunătățirea vieții cetățenilor și va contribui major la relansarea economiei.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.