Bugetul propriu al județului Maramureș a fost adoptat în ședință extraordinară de plenul CJ

Marți, 4 aprilie 2017, aleșii județeni s-au întâlnit într-o ședință extraordinară, de la ora 13.00, pentru a aproba bugetul propriu al Consiliului Județean Maramureș, dar și alte șase proiecte aflate pe ordinea de zi. Primul proiect supus votului plenului a fost aprobarea cotizațiilor Consiliului Județean Maramureș pentru GAL-urile din județ, respectiv Asociația Grup de Acțiune Locală Maramureș Vest, Asociația Microregională Mara – Natur, Asociația Grupul de Acțiune Locală Valea Izei – Moisei și Asociația Grupul de Acțiune Locală Mara – Gutâi, în anul 2017. Potrivit declarațiilor făcute de președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, fiecare dintre cele patru GAL-uri va primi câte 50.000 de lei, bani necesari pentru funcționarea acestor entități până la accesarea de fonduri europene prin proiectele pe care urmează să fie depuse. ”Așa cum am discutat cu reprezentanții tuturor GAL-urilor în întâlnirile pe care le-am avut de-a lungul timpului, am decis să intrăm ca membri-asociați în fiecare dintre aceste asociații. Toate GAL-urile au întâmpinat diverse probleme în trecut, fiind nevoie de o perioadă de timp până depun proiecte și obțin bani din finanțări europene. Această cotizație a fost susținută și de către Comisia de Buget Finanțe”, a arătat șeful administrației județene.

Bugetul propriu al județului Maramureș pentru anul 2017, aprobat în ședință extraordinară, este de aproximativ 400 de milioane de lei, din care în jur de 233 de milioane sunt necesari pentru funcționare, iar 168 de milioane de lei vor fi direcționați pentru dezvoltare. Președintele CJ Maramureș a arătat că, pentru a stabili bugetul cu transparență, alături de Comisia de Buget-finanțe a Consiliului Județean și Comisia de cultură, au fost purtate discuții cu toate instituțiile din subordinea CJ Maramureș. În prezent sunt asigurate cheltuielile de funcționare, bunuri și servicii și salarizare, iar o sumă a fost direcționată, în fiecare caz în parte, pentru intervenții urgente și dezvoltare.

În fondul de rezervă bugetară au fost alocați 1,5 milioane de lei, din care conducerea executivă a CJ poate dispune, prin dispoziția președintelui, doar de 100 mii lei. Explicația oferită de președintele Consiliului Județean a fost aceea că trebuie să existe o și mai mare transparență în alocarea fondurilor, iar banii care se vor acorda pe parcursul anului în diverse situații să fie dați prin votul plenului. Dacă la capitolul sport bugetul a fost menținut la nivelul anului trecut, la cultură acesta a crescut cu jumătate, respectiv 1,5 milioane de lei, față de 1 milion de lei acordat în cursul anului 2016. Bani s-au alocat și pentru alte servicii publice generale, apărare, ordine publică și siguranță națională, învățământ, sănătate, cultură, recreere și religie, asigurări și asistență socială, locuințe, servicii și dezvoltare publică, protecția mediului, transporturi etc.

Tot în ședință extraordinară a fost aprobat bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2017 al R.A. ”Aeroportul Internațional” Baia Mare. Pentru realizarea proiectului ”Reabilitare Drumul Nordului”, aleșii județeni au votat pentru declanșarea procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată aflate pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale Oarța de Jos, Băsești, Ariniș, Sălsig, Gârdani, Fărcașa, Ardusat, Satulung, Șomcuta Mare, Remetea Chioarului, Coaș, Copalnic Mănăștur și Șișești, aflate pe acest tronson. Ultimele două proiecte aprobate în ședința extraordinară din 4 aprilie 2017 au fost de modificare a principalilor indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiție ”Reabilitarea drumului județean DJ 109F, limită județ Sălaj – Târgu Lăpuș (DN 18B) – Dămăcușeni – Rogoz (DJ 171)” FAZA SF și de aprobare a participării Consiliului Județean Maramureș la cofinanțarea acestui obiectiv.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.