Cabinet de reproducere umană a fost dat în funcţiune, pentru prima dată, în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare

Un cabinet de reproducere umană a fost dat în funcţiune, pentru prima dată, în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare, iar echipa medicală a oferit sprijin, chiar din prima zi, pentru două paciente, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, managerul unităţii, Alexandru Oros.

‘Proiectul a fost demarat anul trecut, împreună cu domnul doctor Timiş, (şeful secţiei obstetrică – ginecologie n.red.), în parteneriat cu Consiliul Judeţean (CJ). Aparatura cabinetului este în valoare de 30.000 de euro, aparatură finanţată de către Consiliul Judeţean (CJ). Astăzi suntem în situaţia în care dăm drumul la primul cabinet de reproducere umană asistată (…) Am avut şi două paciente; o pacientă de 23 de ani şi una de 30 de ani, care au beneficiat de noul serviciu’, a spus Alexandru Oros.

În context, şeful secţiei obstetrică-ginecologie, dr. Gavrilă Timiş, a precizat că activitatea noului cabinet va veni în sprijinul cuplurilor infertile din judeţ, care reprezintă 15% din total.

‘Aceste serviciu nou de reproducere umană asistată face o legătură dintre ginecologie şi obstretică (…) Posibilitatea de a ajuta un cuplu să obţină o sarcină nu era posibilă până în acest moment în spitalul nostru. Prin această tehnică ne axăm pe inseminarea intrauterină, care este mai facilă. Infertilitatea este rezultatul multor boli care pot surveni la nivelul aparatului reproducător, fapt ce duce în final la imposibilitatea cuplului şi organismului de a-şi îndeplini una dintre funcţiile de bază, aceea de reproducere. Vorbim aici de un procent de 15% ( la nivel judeţean n.r.) de cazuri de sterilitate. Ele sunt din cauză masculină, dar şi feminină, undeva 50% – 50% (…) Vom putea depăşi aceste obstacole din cauză masculină pentru că inseminarea intrauterină presupune introducerea materialului biologic direct în cavitatea uterină cu rezultate mult mai bune în a obţine o sarcină’, a spus Gavrilă Timiş.

De asemenea, medicul laborant Florentina Damian a precizat că partea de laborator se ocupă de pregătirea probelor pentru paciente.

‘Venim în sprijinul celor 15% de cupluri infertile din judeţul Maramureş, în special (…) Laboratorul se implică în pregătirea probelor, optimizarea lor, citirea spermogramelor (…) Cele două cazuri de azi până în momentul acesta au decurs cu succes. Sperăm să fie totul bine ! Aşteptăm pacienţii, aşteptăm cuplurile şi noi suntem dispuşi să-i ajutăm’, a afirmat Florentina Damian.

La conferinţa de presă a fost prezent şi preşedintele CJ Maramureş, Ionel Bogdan, care a apreciat implicarea echipei medicale în a face posibilă deschiderea primului cabinet de acest gen din judeţ şi pentru a veni în ajutorul cuplurilor cu probleme de fertilitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.