Calvarul de ați reînnoi actul de identitate!

coada la buletine3Chiar dacă urmează microciparea, iar actul de identitate va fi mai inteligent ca stăpânul, actuala carte de identitate este sursa de venituri paralele pentru cei care îți eliberează chitanța pentru  a cumpăra serviciul de eliberare a cărții de identitate. Faptul că m-am născut în România, într-o localitate, și locuiesc tot în țara aceasta este speculat de organele fiscale. Dacă mergi la ghișeul care de fapt ar putea aparține de pay point, care deservește  anacronic taxele de identitate, te întâmpină bineînțeles o blondă, care te avertizează că plata cu cardul trebuie anunțată, ce după ce termină de vorbit la telefon cu  șefa de scară de la bloc privește în monitor și caută  evidențele fiscale de la Franz Iosif încoace. Dacă acolo scrie că acum 30 de ani ai uitat să plătești  o eroare contabilă nu ți se iau banii, pentru a prezenta la Serviciul de Evidență a Populației chitanța. Urcă la etaj pe scări scofâlcite, așteaptă să te primească șefa de serviciu care tocmai dictează la telefon o rețetă de mască de față unei colege din Mehedinți. Se uită întrebător, după 10 minute te ia la întrebări și te trimite să plătești amenda din mileniul trecut.

Directoarea de instituție, drăgălașă și  atrăgătoare, dă vina pe Curtea de Conturi, care cică o amendează dacă nu rezolvă rămășițele. Până deunăzi, serviciile acestea de încasare a chitanțelor erau aduse acolo aproape unde se făceau acte, pașapoarte, carnete de șofer, dar de acum treaba s-a împuțit. Du-te în Centrul Vechi și dacă ai noroc, obții chitanțe, apoi fă copii după toate actele pe care le deții, stai la coadă la Serviciul de Evidență, acolo ești contraverificat și analizat, ca după 21 de zile să ți se promită un act de identitate.

Toate campaniile electorale promit  reducerea birocrației, dar aceasta crește ca o tumoră pe obrazul democrației. Mai mult, obrăznicătura de la ghișeu, pentru că i s-a tăiat sporul de zâmbet, nu recunoaște că e plătită pentru a sluji cetățeanul, afirmând despre sine că și dumneasa este plătitoare de taxe, ca și cum din impozitul pe apartamentui ei personal, timp de un an, i se plătește leafa. Iată pentru cine ne împrumutăm cu milioane de euro de la FMI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.