Când a fost administrată prima insulină?

Insulina, a fost folosita pentru prima dată pe un pacient, în tratarea diabetului, pe 11 ianuarie 1922, la puţin timp după ce profesorul Nicolae Păulescu a reuşit, în decembrie 1921, să facă epocala descoperire a insulinei în urma unor indelungate studii experimentale şi observaţii clinice şi de laborator. Primul pacient bolnav de diabet pe care s-a folosit insulina a fost Leonard Thompson, pe atunci în vârstă de 14 ani, care era internat la Toronto General Hospital. Prima injecţie cu insulină, care i-a fost administrată de către medicul Frederick G. Banting, i-a produs severe reacţii alergice, din cauză că insulina era impură. Prin urmare, nu i s-a mai injectat insulină decât 12 zile mai tarziu, după ce biochimistul James Collip a muncit zi şi noapte şi a reuşit să purifice extractul (sub îndrumarea lui John J.R. Macleod). Cea de-a doua injecţie, care nu i-a mai produs reacţii adverse şi i-a îmbunătăţit considerabil starea sănătăţii, i-a fost administrată pe 23 ianuarie 1922.

Cum s-a ajuns la insulină?

Laguesse în 1893 și Leonid V. Sobolev în 1899 au sugerat că insulele lui Langerhans (descoperite de acesta în 1869) produc o substanță care controlează metabolismul carbohidratilor. Această substanță a fost numită „insulină” de belgianul Jean de Meyer în 1909.

În 1903 John Rennie și Thomas Fraser au încercat fără succes un tratament oral cu extras de cod (care are insulele separate de pancreasul exocrin).

În 1904 au încercat injectarea hipodermică la om, dar au renunțat datorită efectelor secundare.

În 1906 in Berlin Georg Zuelzer a aplicat metoda precipitării proteinelor din extrasul pancreatic cu alcool și a testat acest tratament pe 8 pacienți, constatând eliminarea glicozuriei și cetonuriei, dar au renunțat din nou datorita efectelor secundare.

În 1908 Ernest Scott a obținut reducerea glucozei urinare la 3 câini cu extras de pancreas tratat cu alcool.

Efectul hipoglicemiant al unui extract pancreatic injectat intravenos la câinele pancreatectomizat a fost demonstrat de Israel S. Kleiner (1915, 1919). Efectul unui extract pancreatic asupra corpilor cetonici și ureii (substante produse în diabetul zaharat dezechilibrat) a fost demonstrat de Nicolae Paulescu (1921).

Insulina a fost primul hormon sintetizat complet în laborator, în 1966 de către americanul Michael Katsoyannis și cercetători chinezi.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.