Când să iei cele mai bune decizii, în funcție de când dormi

În ziua de azi, fiecare decizie pe care o iei poate fi analizată prin nenumărate filtre, disponibile la vârful degetelor tale. Fie că preferi să te bazezi pe horoscop, pe sfatul mamei sau pe opinia unei persoane publice, acum este mai ușor ca niciodată să fii mai informat sau mai eficient.

În anul 2018, autorul Daniel H. Pink a scos o nouă carte, intitulată “Când: Secretele științifice ale sincronizării perfecte”. În acest roman de nonficțiune, Pink vorbește despre momentele ideale în viața unui om în care să ia deciziile importante: fie că e vorba de viața personală sau profesională.

Unul dintre cele mai importante capitole din această carte se axează pe somn și cum orele pe care le petrecem dormind ne dictează și orele la care este cel mai bine să luăm decizii pentru eficacitate maximă.

Deși sună ciudat, nu este deloc surprinzător că o astfel de metodă matematică a fost dezvoltată – până la urmă, matematica este folosită în viața de zi cu zi în toate domeniile de interes – de la muncă, la hobby-uri; de la un simplu joc de sudoku, care se poate schimba cu diferite strategii, până la jocurile de ruletă, unde modele matematice diferite pot influența rezultatul.

În plus, această carte nu este prima care abordează acest subiect – sunt mai multe metode prin care ne putem încadra în categorii în funcție de somn, însă aceasta este cea mai nouă și revoluționară de până acum.

Exercițiu de stabilire a cronotipului

În primul rând, este important să stabilim tipologia somnului nostru (cronotipul), pentru a determina perioadele ideale de luare ale deciziilor.

Exercițiul se desfășoară în felul următor: gândește-te la ora la care te culci în mod normal. Apoi, gândește-te la ora la care te trezești în mod normal. La final, vezi care este punctul de mijloc între aceste două momente – acesta este numărul care ne interesează.

Spre exemplu: Dacă te culci la 10 seara și te trezești la 6 dimineața, punctul de mijloc este 2 dimineața; dacă te culci la 2 dimineața și te trezești la 10 dimineața, punctul de mijloc este 6 dimineața.

Este important să folosești orele la care te culci și te trezești în mod normal, nu excepții (Anul Nou, o seară în club sau o dumincă leneșă nu se pun). Dacă nu ai ore fixe de trezire și mers la somn, poți folosi ore estimative.

Spre exemplu: mă culc între 11 și 1, voi folosi ora 12.

Cronotipurile de oameni se încadrează în trei categorii:

Ciocârliile – aceste persoane au punctul de mijloc între orele 12 noaptea și 3 dimineața, și reprezintă 14% din populație

Păsările treime – aceste persoane au punctul de mijloc între orele 3 dimineața și 6 dimineața, și reprezintă 65% din populație

Bufnițele – aceste persoane au punctul de mijloc între orele 6 dimineața și 12 noaptea, și reprezintă 21% din populație

 Cele mai bune decizii în funcție de cronotipul tău

Pentru Ciocârlii:

  • Activități analitice – Dis-de-dimineață
  • Activități de perspectivă – După-amiază târzie
  • Pentru a face o impresie bună – Dimineața
  • Pentru a lua o decizie importantă – Dis-de-dimineață

Pentru Păsările treime:

  • Activități analitice – Dis-de-dimineață spre mijlocul diminetii
  • Activități de perspectivă – După-amiază târzie
  • Pentru a face o impresie bună – Dimineața
  • Pentru a lua o decizie importantă – Dis-de-dimineață spre mijlocul dimineții

Pentru Bufnițe:

  • Activități analitice – Dupa-amiaza tarzie și seara
  • Activități de perspectivă – Dimineața
  • Pentru a face o impresie bună – Dimineața
  • Pentru a lua o decizie importantă – După-amiază târzie și seara

Acestă schemă simplă îți poate schimba viața într-un mod dramatic – dacă deja o respectai într-un mod inconștient, acum poți avea garanția că acționezi în mod corect, în funcție de cronotipul tău; dacă nu știai de acest mod de orientare și ai fi vrut să îți eficientizezi luarea deciziilor, aceasta este ocazia perfectă să îți schimbi obiceiurile și să duci o viață îmbunătățită. Încearcă metoda propusă de Daniel H. Pink și vezi pe propria piele cum deciziile tale vor deveni mai eficiente și mai ușor de luat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.