Canonul cel Mare la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare

Luni, 2 martie 2020, de la ora 17,00, prima zi a Postului Mare, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramurerşului şi Sătmarului, a oficiat Slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în fruntea unui mare sobor de preoţi.

Din sobor au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial şi mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Pr. Vasile Botiş, slujitor al Catedralei Episcopale, Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Gheorghe Paul, prodecanul Facultăţii de Litere a Centrului Universitar Nord din Baia Mare, Pr. Lect. Univ. Dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Lect. Univ. Dr. Teofil Stan, de la Domeniul Teologie Ortodoxă „Justinian Arhiepiscopul” a UTC Nord, Pr. Prof. Dr. Claudiu Pop, de la Seminarul Telogic, slujitorii Catdralei: Pr. Florin Hoban, inspector şcolar pentru religie, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, Pr. Florin Bălan, Pr. Adrian Morar.

Răspunsurile la Slujba Canonului cel Mare au fost date de strana Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” împreună cu studenţi teologi de la Domeniul Teologie Ortodoxă „Justinian Arhiepiscopul” şi de strana din stânga, unde au cântat  Grupul Bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului şi elevi de la Seminarul Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, dirijaţi de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

La finalul rugăciunilor, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit o meditaţie despre Sfântul Andrei Criteanul şi Canonul de pocăinţă pe care l-a scris pentru Postul Mare:

„A început călătoria noastră duhovnicească şi urcuşul nostru spre praznicul cel mare şi sfânt al Învierii Domnului, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. În această perioadă Biserica are o rânduială cu totul şi cu totul deosebită, deoarece primele patru zile sunt pline de încărcătură duhovnicească, în aceste zile, la ceas de seară, săvârşindu-se slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, pentru că de când am intrat în Catedrala noastră Episcopală, din 2003, elevii seminarişti şi studenţii teologi au făcut serile duhovniceşti în Catedrală. Aceste prime zile din prima săptămână a Postului sunt în primul rând pentru ei. Este o săptămână duhovnicească integrală şi fiecare seară este una dohovnicească. De aceea, părinţii, începând cu noi, Arhiereii, sunt programaţi ca unul dintre ei să rostească un scurt cuvânt, o scurtă meditaţie pentru a desăvârşi rugăciunea şi cântarea noastră în comun la slujba Canonului cel Mare. Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul pe care în fiecare an Biserica îl aduce ca pe o perlă duhovnicească, ca pe un nestemat nepreţuit în faţa credincioşilor, în inima şi sufletul lor, este o slujbă de profundă pocăinţă. El a fost alcătuit de Sfântul Andrei al Cretei sau Criteanul, aşa cum îi spune şi numele, un mare imnograf, un Episcop al Bisericii, un mare Ierarh, care a trăit la sfârşitul secolului al VII-lea şi începutul secolului al VIII-lea. S-a născut în Damasc, în Siria însângerată de astăzi şi lovită atât de cumplit de uneltirile văzuţilor şi nevăzuţilor vrăjmaşi, pentru că Siria este locul unde, pentru prima dată, creştinii s-au numit sfinţi şi pentru că Sirian şi Damascul sunt legate de convertirea celui mai luminat dintre Sfinţii Apostoli, Sfântul Apostol Pavel, care este socotit Apostolul neamurilor. Şi pentru că Sirian are cele mai nepreţuite situri şi vestigii creştine.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.