Care sunt aşteptările de la 5G: când se lansează, ce viteze aduce şi ce venituri va genera

5gTrecerea la 4G a adus, în primul rând, net (mult) mai rapid pe mobil. Datele mobile se transformă rapid în suportul de bază pentru marea majoritate a cazurilor de utilizare, iar apelul de voce devine aplicaţie IP. Tehnologia 5G este deja în curs de dezvoltare şi va fi implementată peste câţiva ani. Pe lângă viteze ameţitor mai mari, a căror justificare este greu de găsit pentru utilizatorul contemporan, reţeaua 5G va deschide porţile către noi aplicaţii şi moduri de utilizare a dispozitivelor mobile; cea mai importantă schimbare preconizată este proliferarea comunicaţiilor wireless machine to machine, care va face posibile automatizarea şi coordonarea dispozitivelor şi senzorilor din aşa-numitul spaţiu Internet of Things la un nivel greu de imaginat în prezent.

Reţelele mobile 5G vor genera, în 2025, venituri din servicii de 247 miliarde de dolari, estimează compania de cercetare de piaţă ABI Research într-un raport publicat recent. Reţeaua 5G va deveni realitate undeva după anul 2020, dar se va răspândi mult mai rapid decât tehnologia 4G, în primul rând pentru că va aduce noi moduri de utilizare a dispozitivelor mobile, cred experţii ABI Research.

5G va aduce viteze de aproximativ 100 de ori mai mari decât viteza medie de acces la internet mobil pe 4G. Practic, utilizatorul îşi va măsura conexiunea în gigabiţi pe secundă, faţă de viteza maximă de 300 megabiţi pe secundă disponibilă în prezent în România cu telefoane compatibile 4G+. Totodată, telefonul va răspunde mai rapid la comenzi atunci când folosim internetul, deja suportul de bază pentru marea majoritate a aplicaţiilor: latenţa medie a conexiunilor va fi redusă la 1-5 milisecunde, faţă de aproximativ 20 în prezent pe 4G.

Mulţi operatori telecom din lume fac deja teste 5G, însă investiţiile propriu-zise în construcţia reţelelor din noua generaţie mai întârzie. Companiile trebuie să stabilească mai întâi standardele tehnice globale pentru noua tehnologie, iar guvernele trebuie să elaboreze cadrul de reglementare. Alte obstacole ar fi fragmentarea spectrului de frecvenţe (problemă întâlnită şi la 4G), dezvoltarea de dispozitive client compatibile, identificarea surselor de finanţare pentru investiţiile uriaşe necesare şi, poate cel mai important, apariţia unei viziuni clare asupra modului în care vor fi utilizate reţelele 5G, pentru a determina fezabilitatea investiţiilor şi pentru a asigura profitabilitatea lor.

Sursa: economica.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.