Casa Pocol, una dintre cele mai vechi clădiri din Baia Mare, situată în cartierul Valea Borcutului, va intra în proces de reabilitate, a informat, vineri, Serviciul de comunicare al Primăriei municipiului.
Conform sursei citate, Primăria a solicitat acordul de mediu pentru proiectul de sistematizare verticală a clădirii pentru ca, în următoarea etapă, Casa Pocol să intre în proces de reabilitare.
Clădirea a fost transferată de Consiliul Judeţean (CJ) Maramureş Primăriei municipiului Baia Mare în urmă cu mai mulţi ani.
După finalizarea lucrărilor, Casa Pocol va fi utilizată ca şi centru cultural pentru comunitate.
În cursul lunii aprilie a acestui an, Primăria Baia Mare a semnat un contract cu o firmă locală pentru prestarea de servicii pentru obiective care prevăd documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii, inclusiv studii preliminare şi proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor, având un termen fixat de nouă luni de zile din momentul începerii lucrărilor.
Valoarea stabilită pentru îndeplinirea contractului este de 179.017 lei fără TVA, la care se adaugă TVA stabilită potrivit dispoziţiilor legale aplicabile la momentul încheierii contractului, în valoare de 34.013,23 lei.
Din anul 1904 şi până în anul 1965, clădirea a funcţionat ca reşedinţă pentru Alexiu Pocol şi familia acestuia. Din anul 1965, când a fost dată în funcţiune noua şcoală, în casa Pocol s-au amenajat locuinţe pentru angajaţii Întreprinderii de Prospecţiuni şi Explorări Geologice (IPEG), iar din 1967 devine casă de copii şcolari.
În anii ’90, clădirea a intrat în patrimoniul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia CopiluluI Maramureş, fiind folosită în continuare pentru cazarea copiilor instituţionalizaţi din judeţ. În 1998, autorităţile judeţene au amânat reabilitarea clădirii din lipsa fondurilor. În anul 2012, Casa Pocol a trecut în patrimoniul CJ Maramureş, iar din luna iulie 2019, clădirea a fost transferată în patrimoniul primăriei municipiului Baia Mare.