Câte amenzi au primit fumătorii, în doar o săptămână de când legea anti-fumat a intrat în vigoare

fumatorÎn ultima săptămână, pompierii, poliţia locală şi forţele Ministerului de Interne au aplicat 211 amenzi în sumă totală de 38.500 de lei şi 295 de avertismente pentru încălcare legii antifumat, care a intrat în vigoare de pe 17 martie şi care interzice fumatul în spaţiile publice închise, informează IGSU.

Pompierii, poliţia locală şi forţele MAI au aplicat în ultima săptămână, de când legea antifumat a intrat în vigoare, 211 amenzi în valoare totală de 38.500 de lei şi 295 de avertismente, pentru încălcarea noii legi, conform IGSU.

Amenzile pentru încălcarea legii antifumat sunt de 100-500 de lei pentru persoanele fizice şi de 5.000-15.000 de lei pentru firme, la acestea existând şi sancţiuni complementare.

Pompierii mai informează şi că „au asigurat instruirea personalului angajat, astfel încât aceştia să cunoască şi să respecte regulile de prevenire a incendiilor şi au desfăşurat exerciţii de evacuare cu personalul aflat la locul de muncă”.

Legea antifumat a intrat în vigoare de joi 17 martie, ora 0.00, şi a transformat România în a 94-a ţară din lume în care fumatul este interzis în spaţiile publice închise. Guvernul a explicat într-o schemă că prin spaţiu public închis, se înţelege orice spaţiu delimitat de un acoperiş, plafon sau tavan şi de cel puţin doi pereţi.

Românii nu mai pot fuma la locul de muncă, în birouri, săli de şedinţă, holuri, toalete, lifturi, balcoane închise. De asemenea, fumatul este interzis în magazine, expoziţii sau târguri aflate în spaţii închise, în mall sau în pieţe închise.

Fumatul nu mai este permis în restaurante, baruri, cafenele, pizzerii, discoteci, terase închise, hoteluri şi pensiuni sau în cluburi, dar nici în teatre sau în sălile de sport.

Interdicţia se aplică şi în gări, aeroporturi, taxiuri sau în maşina de serviciu. Fumatul este interzis de asemenea în unităţile de învăţământ, cele medico-sanitare şi pentru protecţia copilului, precum şi în toate locurile de joacă pentru copii.

Cu toate aceste interdicţii, există şi locuri unde românii mai pot fuma: spaţiile în aer liber fără acoperiş sau cu acoperiş şi mai puţin de doi pereţi, în curte, balcoane deschise, terase deschise şi chioşcuri deschise.

Fumatul este permis şi pe peroane, refugii, în staţii de transport în comun, dacă acestea sunt deschise sau dacă au un acoperiş şi un perete. Fumatul este permis în parcuri, dar în afara locurilor de joacă pentru copii.

În fine, românii pot fuma în locuinţe, în orice spaţii închise în care nu se desfăşoară activităţi economice şi nu sunt locuri de muncă, precum şi în corturi, terase sau pavilioane folosite pentru evenimente personale.

Sursa: gandul.info

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.