Câţi bani dai la factura de la energie electrică, dacă uiţi să trimiţi indexul citit

Câţi bani dai la factura de la energie electrică, dacă uiţi să trimiţi indexul citit

Facturile la energie electrică ale românilor vor fi calculate în funcţie de consumul lunar declarat, însă există o mică problemă: unii pot uita să citească indexul.

Potrivit premierului, facturile românilor vor fi calculate în funcţie de consumul lunar al kilowaţilor, fără raportare la consumul de anul trecut.

„Este, din punctul meu de vedere, de luat în calcul luna curentă fără să ne mai raportăm la nimic”, a declarat şeful Guvernului.

Există, însă, o mică problemă: unii consumatori pot uita să citească sau să trimită indexul. Astfel, e bine de ştiut că, în cazul celor care nu trimit indexul, se va lua în considerare consumul din aceeași lună a anului anterior.

Senatul a adoptat marţi OUG 119/2022 privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică, fiind lărgită lista celor care beneficiază de preţ plafonat pentru consumul realizat până la 31 august 2023.

Ordonanţa urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Haos la facturi. Sunt 13 combinații de prețuri la energie electrică | Câţi bani vor plăti românii
Românii vor avea nu mai puţin de 13 combinații posibile de prețuri la energie electrică, în ceea ce-i priveşte pe consumatorii casnici, după ce noile măsuri se vor pune în aplicare.

Mai precis, acest lucru înseamnă că vom avea de plătit facturi la energia electrică, în funcţie de kilowaţii consumaţi, de la minim 68 de lei până spre 1.200 de lei şi chiar mai mult, arată o analiză realizată de Asociația Energia Inteligentă (AEI), potrivit jurnalul.ro.

Până acum, tariful de 0,68 lei pentru un kilowatt era valabil doar pentru cei care an un consum redus de 0-100 KWh inclusiv. De acum, familiile care au în întreţinere cel puţin trei copii înscrişi la învăţământ vor plăti tariful minim pentru un kWh, respectiv 68 de bani.

ANRE: „Urmează facturi pe cinci luni la energia electrică” | Sfatul oficialilor pentru cei care nu au bani să le plătească
Urmează facturi la energia electrică pe cinci luni de zile, a atras atenţia Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, la conferinţa Rezerve de energie pentru iarnă şi resurse de independenţă energetică, organizată de România Inteligentă.

O parte dintre români, în special cei care au avut un consum mare, vor primi factura la energie pe cinci luni, după ce un mare furnizor nu a emis note de plată în ultima perioadă, a spus Zoltan Nagy-Bege.

„Un furnizor mare, nu-i dau numele, din luna mai nu a emis nicio factură la energia electrică pentru consumatorii care au avut un consum mediu de 300 kWh.

Din mai, unii dintre ei nu au primit nicio factură. Deci, probabil, vor plăti factura pentru cinci luni”, a atras atenţia vicepreședintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Cel mai ieftin kilowatt costă 0,68 lei. Cine sunt românii care beneficiază de acest tarif şi plătesc facturi mai mici la electricitate
Se schimbă modul de calcul pentru facturile la electricitate. Ordonanţa de Urgenţă va fi modificată în Senat, astfel încât compensarea să se facă la consumul curent de electricitate, şi nu la media pe anul 2021.

Cel mai mic preţ pe care îl vor plăti românii pentru un kWh este de 68 de bani, dacă îndeplinesc anumite condiţii.

Preţul pe care îl vor plăti românii la energie electrică
– maximum 0,68 lei/kWh cu TVA inclus în cazul clienţilor care consumă între 0-100 KWh inclusiv

– maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților care consumă între 100,01-300 kWh.

Coaliţia de guvernare a dat undă verde pentru modificarea OUG pentru plafonarea facturilor la energie.

Cât ne va costa factura pentru energia electrică la un apartament/garsonieră. Avem calculele
Antena 3 a prezentat câteva calcule pentru a vedea cât ne va costa la iarnă factura la energie electrică pentru o garsonieră sau un apartament, în funcţie de consum.

Coaliţia de guvernare a căzut de acord luni să schimbe modul defectuos de calcul al facturilor la energia electrică, mod în urma căruia mulţi români s-au trezit cu facturi uriaşe.

Astfel, coaliţia a decis că se va trece la calculul kWh pentru anul în curs, nu pentru anul anterior, şi nici nu se va mai face media celor trei ani.

Scenariile arată că pentru o garsonieră se poate plăti 60-1250 lei lunar, în timp ce pentru un apartament cu două camere, factura la curent poate ajunge la 144-1700 de lei, în funcţie de consum.

Se schimbă modul de calcul al facturilor la energia electrică | Anunţ de ultimă oră pentru toţi românii
Coaliţia de guvernare a căzut de acord să schimbe modul defectuos de calcul al facturilor la energia electrică, mod în urma căruia mulţi români s-au trezit cu facturi uriaşe.

Astfel, coaliţia a decis că se va trece la calculul kWh pentru anul în curs, nu pentru anul anterior, şi nici nu se va mai face media celor trei ani.

Totuşi, mulţi români vor primi în continuare facturi mari, având în vedere că unele au fost deja calculate pe model vechi şi emise.sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.