Cazul discrimării studenților a ajuns și în atenția Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș

studentLiga Studenților ”Pintea Viteazul” se declară împotriva discrimării studenților din Centrul Universitar Nord pe criterii de vârstă! Cazul a ajuns și în atenția Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș

 În urma materialului publicat în cursul zilei de ieri, în care am prezentat noul regulament adoptat de Centrul Universitar Nord din cadrul Universității Tehnice Cluj, care stipulează, la Art. 3, că studenții peste 26 nu mai pot beneficia de burse de studiu, Liga Studenților ”Pintea Viteazul”, prin președintele Vlad Caniuca revine cu o nouă poziție. Astfel, liderul Ligii Studenților din Centrul Universitar Nord susține că, încă de vineri, 13 noiembrie, după ședința de Senat, a postat pe grupul studenților decizia adoptată de conducerea Centrului Universitar, declarându-se împotriva acestei măsuri discriminatorii pe criterii de vârstă.

”Am fost prezent la ședința de Senat de vineri și am ridicat problema acestui articol 3, afirmând că nu suntem de acord cu decizia conducerii Universității. Mai mult, în aceeași zi am informat studenții de pe grupul închis pe care îl avem că s-a adoptat o măsură discriminatorie, pe care o vom contesta. Această măsură contravine Legii educației, precum și unei Hotărâri de Guvern. Cerem schimbarea de urgență a acestui articol din Regulamentul de acordare al burselor, iar în situația în care nu vor reveni asupra deciziei inițiale până la primele sume încasate de studenți, vom cere aplicarea retroactivă a drepturilor de care colegii noștri sunt privați în prezent. Pentru a arăta că privim această problemă cu extrem de multă seriozitate, în cursul zilei de azi, 17 noiembrie, m-am întâlnit cu un jurist care mi-a confirmat că prevederea adoptată de Universitate este ilegală.

În acest scop vom formula două cereri, una către Senatul Universității și una către Consiliul de Administrație al Universității, pentru a intra în legalitate în cel mai scurt timp. Liga Studenților ”Pintea Viteazul” susține demersul început de colegii noștri care au fost nedreptăți de această nouă decizie și solicităm schimbarea de urgență a regulamentului de acordare al burselor. În cadrul ședinței de vineri mi s-a spus că vor analiza sesizarea noastră în cadrul unei ședințe a Consiliului de Administrație, dar noi solicităm public ca acest CA să se întrunească cât mai curând și să revină asupra măsurii abuzive”, a precizat Vlad Caniuca, președintele Ligii Studenților ”Pintea Viteazul”.

Nici contestatarii nu au lăsat să treacă neobservată această zi, astfel că, tot în cursul zilei de azi, grupul de studenți nedreptățiți de acest Art. 3 al Regulamentului de acordare al burselor s-a prezentat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș, unde au depus o sesizare pentru abuz în serviciu împotriva celor care au redactat noul regulament. Procurorul de serviciu a preluat plângerea depusă și a arătat că studenții sunt îndreptățiți să reclame situația creată, motiv pentru care vor urma cercetări.

Vom reveni cu amănunte.

 

Amalia Babici Man

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.