CCR a decis: alegerile locale, într-un singur tur de scrutin

ccrJudecătorii CCR au decis ca alegerile locale din acest an să se desfăşoare într-un singur tur de scrutin, respingând sesizarea jurnalistului Liviu Avram, care a contestat la CCR atât numărul de semnături prevăzut de lege pentru un candidat la locale, cât şi desfăşurarea alegerilor într-un singur tur.

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a explicat că acest articol de lege contestat de jurnalist – cel privind numărul tururilor de scrutin – nu are legătură cu obiectul cauzei în care se judecă Avram şi în care a fost ridicată excepţia de constituţionalitate.

„În acest dosar se judecă posibilitatea autorului (excepţiei de neconstituţionalitate – n.r.) de a candida sau nu în funcţie de numărul de semnături strânse”, a explicat Zegrean.

El a mai spus că pe rolul Curţii mai sunt aproximativ 30 de dosare care vizează acelaşi lucru – numărul tururilor de scrutin la locale, dar că CCR s-a pronunţat astăzi pe subiect şi nu crede că punctul de vedere se va schimba.

Curtea a respins de asemenea ca neîntemeiată şi partea din sesizare privind numărul de semnături necesare unui candidat.

„S-a respins articolul 50 ca neîntemeiat pentru că nu s-a adus niciun argument care să justifice schimbarea practicii CCR în domeniu. Este o practică vastă în această privinţă. Dintotdeauna, Curtea a spus că este rolul Parlamentului să stabilească legea electorală, modalităţile, semnături, fără semnături. De altfel, şi Comisia de la Veneţia spune că nu este nicio problemă, nu se încalcă dreptul de a alege sau de a fi ales prin faptul că se condiţionează de existenţa unor semnături”, a explicat Zegrean.

Jurnalistul Liviu Avram s-a înscris ca independent pentru a candida la alegerile locale de pe 5 iunie, prezentând doar trei semnături de susţinere. Candidatura i-a fost respinsă, iar jurnalistul a contestat decizia la Tribunal, unde a ridicat o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la numărul de semnături de susţinere necesare pentru ca o persoană să poată candida. El a solicitat totodată extinderea controlului de constituţionalitate şi la articolul de lege privind desfăşurarea alegerilor locale într-un singur tur.

Practic, CCR a respins astăzi extinderea acestui control la articolul respectiv, motivând că solicitarea lui Avram nu are legătură cu obiectul cauzei în care se judecă acesta, respectiv articolul de lege privind numărul de semnături de susţinere.

 

 

Citeste mai mult pe gandul.info

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.