Ce beneficii aduce organismului apa rece?

Alexandru Mischie, un renumit medic român, care îşi desfăşoară activitatea în Franţa, recomandă terapia cu apă rece, numită şi terapia „Wim Hof“. Alexandru Mischie este responsabil al secţiei Cardiologie Intervenţională, Spitalul Montluçon din Franţa, membru în „Collège National des Cardiologues Hospitaliers“, precum şi responsabilul Grup de Lucru în Tele-Cardiologie al „International Society of Tele-Medicine and eHealth“.

Medicul cardiolog este un practicant al acestei terapii şi susţine, într-un articol de pe site-ul său, că terapia cu apă rece are unele beneficii distincte pentru sănătate, confirmate de un număr tot mai mare de studii clinice, sportivi, antrenori si chiar vedete: „Iarna şi temperaturile reci pot fi extrem de benefice atunci când vine vorba de sănătatea umană, desi mulţi dintre noi nu apreciem acest anotimp şi preferăm să ne cuibărim în interiorul casei sau al unei cabane călduroase la munte. În Scandinavia şi Rusia, mulţi oameni caută în mod activ frigul: se crede, în aceste zone, că înotul în apă rece face minuni pentru sănătate şi există deja multe studii ştiinţifice care sugerează acest lucru“. Alexandru Mischie explică în ce constă această terapie şi cum poate fi urmată: „Terapia cu apă rece reprezintă expunerea scurtă (1-5 minute) la apă rece cuprinsă între 0 şi 10°. Este folosită pentru a trata unele afecţiuni de sănătate sau pentru a stimula imunitatea. Această practică există de câteva milenii, dar a fost adaptată la zilele noastre, în zonele unde nu există temperaturi reci, prin băi de gheaţă, duşuri rapide zilnice, înot în aer liber. Principiul de bază este că un factor de stres scurt, cum ar fi frigul, generează beneficii pentru sănătate. Prin analogie cu mersul la sala de sport unde ne stresăm muşchii pentru o perioadă scurtă de timp, iar ca răspuns muşchii cresc şi sănătatea generală de sănătate se îmbunătăţeşte“. Efectele terapiei cu apă rece Potrivit medicului cardiolog, această terapie reduce inflamaţia şi durerea musculară: „Potrivit experţilor medicali, motivul pentru care apa rece ajută la durere este faptul că vă determină vasoconstricţia vaselor de sânge. Acest lucru reduce fluxul de sânge în zonă – de exemplu, o vătămare la care aplicaţi gheaţă – ceea ce ajută la reducerea umflăturilor şi inflamaţiei. Studiile indică faptul că sportivii care se scufundă în apă rece pentru perioade scurte după exerciţii fizice au mai puţină durere musculară ulterior.

Un studiu australian efectuat în 2011 a constatat că bicicliştii care au finalizat sesiuni intense de antrenament au raportat un nivel scăzut de durere după ce au aplicat terapia cu apă rece timp de 10 minute“. Un alt efect benefic este îmbunătăţirea sistemului imunitar: „Există dovezi din ce în ce mai mari că terapia cu apă rece poate stimula sistemul nostru imunitar, determinând îmbunătăţirea capacitaţii de a lupta împotriva bolilor. Într-un studiu olandez, cercetătorii au testat dacă oamenii îşi pot influenţa voluntar propriul răspuns imun practicând meditaţie, respiraţie profundă şi tehnici de imersiune în apă rece. Când participanţii la studiu au fost expuşi la o infecţie bacteriană, grupul care a folosit aceste tehnici a avut mai puţine simptome, markeri antiinflamatori crescuţi şi  markeri pro-inflamatorii (citokinelor) scăzuţi. Nivelurile mediatorilor proinflamatori TNF-α, IL-6 şi IL-8 au fost mai mici în grupul de intervenţie şi s-au corelat negativ cu nivelurile de IL-10. Prin urmare, rezultatele au fost extrem de pozitive. Alte studii au sugerat că expunerea zilnică la apă rece ar putea creşte, pe o perioadă de săptămâni sau luni, imunitatea antitumorală“, arată medicul Alexandru Mischie.

sursa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.