Ce condiții trebuie să îndeplinească un tractorist pentru a-și desfășura activitatea?

Deținătorii de tractoare agricole au noi obligații începând cu anul acesta. În primul rând utilajele trebuie să aibă cartea RAR. Omologarea de către Registrul Auto Român a început încă de anul trecut. În toamnă, reprezentanții instituției anunțau că posesorii de tractoare pot solicita deplasarea echipei mobile RAR pentru omologare. Măsura are rolul de a ușura sarcina pentru posesorii de tractoare, fără ca aceștia să trebuiască să ducă tractorul la un centru RAR.

După omologarea de către RAR, cetățeni vor trebui să își înscrie utilajele la primărie. De menționat este faptul că tractoarele nu pot fi înscrise la primărie dacă proprietarul nu prezintă cartea RAR. În cazul tractoarelor noi trebuie prezentată și dovada (factura) de achiziție pentru ca să fie înscris.

Conform legislației în vigoare datele înscrise la UAT-uri vor fi puse la dispoziția poliției în cazul furturilor sau producerii accidentelor în care sunt implicate tractoare agricole.
După finalizarea înscrierii tractorului, acesta nu poate fi pus în circulație până ce nu are Inspecția Tehnică Periodică. Aceasta se realizează la orice service care are autorizația pentru astfel de controale.
Cetățenii trebuie să știe că inspecția ITP a tractorului nu se realizează fără ca proprietarul să prezinte actul de înregistrare a acestuia eliberat de primăria în raza căreia își desfășoară activitatea.

Așadar după achiziția tractorului posesorul solicită omologarea RAR după care își înscrie utilajul la primărie. După înscriere se prezintă la ITP, iar după aceea poate să își desfășoare activitatea cu acesta.
Codul rutier menționează de asemenea că, pentru a putea conduce tractorul, posesorul sau utilizatorul trebuie să dețină permis de conducere categoria B sau Tr.

Trusa de prim ajutor, obligatorie
Până nu demult trusa de prim ajutor era o cerință obligatorie doar pentru anumite autovehicule. De anul acesta și tractoarele intră în lista obligației menționate mai sus.
Pe 10 aprilie 2024 a fost publicată Legea 82/2024 care modifică articolul 8 din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Conform acestei modificări ”pentru a fi conduse pe drumurile publice, autovehiculele, cu excepţia celor din categoriile AM, A1, A2 şi A, tractoarele agricole sau forestiere şi tramvaiele trebuie să fie dotate cu trusă medicală de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, omologate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.