Ce conține carnea de pui? Medicii avertizează! Diferența dintre piept și pulpe

02Ce conține carnea de pui? Medicii avertizează! Diferența dintre piept și pulpe

Medicul nutriționist Mihaela Bilic, absolventă a Facultății de Medicină Generală „Carol Davila“ din Bucureşti, a vorbit despre avantajele oferite de consumul cărnii de pui, în raport cu proteinele și caloriile pe care le conține.

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

„Aripioară sau picior, ce bucată alegem din puișor?
Carnea de pui este cea mai consumată carne la nivel mondial, în ultimii 50 de ani producția a crescut cu 200%. De ce ne place carnea de pui?

Este o carne albă, fragedă, cu mai puțină grăsime și acizi grași saturați decât carnea roșie, cu un conținut mare de proteine de calitatea întâi, ușor de gătit și pe gustul multor persoane.

Avantajul este că grăsimea de pui se concentrează în piele și imediat sub piele, de aceea este ușor de eliminat. Este o grăsime bogată în acizi grași mononesaturați (similari cu cei din uleiul de măsline). Însă contează foarte mult ce bucată de carne alegem, nu e totuna dacă e vorba de piept, aripioară sau pulpă de pui  in 100g carne avem:

-pentru piept- 25g proteine, 4,5g grasime, aprox 150cal și 1-2 mg fier
-pentru pulpe- 22g proteine, 9g grăsime, 200cal și de 4 ori mai mult fier față de pieptul de pui.
Despre aripioare nu e mare lucru de spus sunt de 3-4 ori mai bogate în grăsime decât pulpele și multă carne nu prea alegi-dar asta nu le împiedică să fie delicioase.

Precizare importantă: alimentația pe care o primesc puii/găinile influențează în mod direct concentrația de nutrienti din carne. Hrana bogată în lucernă scade conținutul de colesterol, prezența semințelor de in duce la creșterea procentului de Omega-3, iar boabele de porumb dau grăsimii o culoare galbenă, datorită carotenului.

Un ultim secret: carnea de pui se consumă bine gătită, temperatura ridicată elimină riscul infestării cu salmonella. Cum știți că este gătită suficient? Căldura coagulează proteinele, așa că din moale și translucidă, carnea trebuie să devină fermă și de culoare albă, opacă.

Acum, că știți toate aceste secrete, întrebarea care rămâne este: ce bucată veți alege, aripioară sau picior?!”, a transmis Mihaela Bilic pe Instagram.

Calitatea cărnii de pui

„Carnea de pui de astăzi este de calitate îndoielnică. Creşterea forţată modifică compoziţia şi calitatea cărnii.

Carnea de pui se găseşte pe mesele tuturor. Este accesibilă ca preţ şi uşor de gătit. Urmărindu-se un consum de proteină de înaltă calitate, acest tip de carne este des inclusă în meniu. Cu o industrie a cărnii de pui mereu în creştere, aceste păsări nu cresc în condiţii favorabile”, spune Liana Conţiu, nutriţionist – dietetician, specialist în Nutriţie Clinică şi Comunitară.sursa

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.