Ce legatură există între luna în care ne-am născut şi sănătate?

tensiometruTitlul-întrebare ar putea să aibă un răspuns ce-i va pune pe gânduri pe unii, iar pe alţii îi va bucura. Pentru că acum putem afla că luna în care ne-am născut are influenţă asupra sănătății, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Columbia (New York).

Ei au pus la punct un grafic/algoritm ce ne ajută să aflăm de ce boală vom suferi, ţinând cont de luna de naştere. La o primă analiză, pare o simplă speculaţie, însă studiul a fost realizat prin participarea a peste 1,7 milioane de pacienţi din New York ce au fost trataţi între 1985 şi 2013 la Spitalul Presbiterian sau la Centrul Medical al Universităţii Columbia, aşa cum reiese de pe portalul TDN.

Dintre cele 1.688 de patologii supuse comparaţiei, 55 s-au dovedit a fi într-o strânsă corelaţie cu luna în care se născuseră pacienţii.

Ce argumente se invocă

Nu de puţine ori s-a afirmat că sistemul imunitar este alertat şi intră în reacţie atunci când suntem în contact cu anumite bacterii. Un mediu prea aseptic nu ne avantajează deloc. Născându-ne în anumite perioade, organismul intră în legătură cu elementele caracteristice etapei respective.

În acest caz, apărătorii naturali ai organismului luptă împotriva bolilor specifice unui anumit sezon. Se ştie că sistemul imunitar este stimulat să protejeze organismul încă din copilărie, fapt ce ne-ar duce pe pista explicaţiei fenomenului. Totuși, nu trebuie să-l acceptăm ca unic criteriu.

Care sunt lunile cu risc crescut de boli

Conform prezentului studiu, doar cinci luni ale anului comportă un risc mai accentuat de îmbolnăviri. Astfel:

În luna ianuarie, se poate aduce în discuţie hipertensiunea, în martie, din cauza arterelor obturate, riscul bolilor cardiovasculare creşte. În aprilie, angina pectorală. Nativii din octombrie şi noiembrie sunt potenţiale victime ale infecţiilor respiratorii. Iulie, septembrie şi, din nou, octombrie, sunt lunile astmaticilor.

Lipsesc două luni de iarnă, februarie, decembrie, ca şi lunile mai, iunie. E un prilej de bucurie, fiindcă, dacă s-a întâmplat să vă fi născut într-una din cele la urmă enumerate, riscul de a contacta vreo boală este destul de scăzut, mai ales la persoanele ce au apărut pe lume în mai.

În concluzie, firesc, nu deţinem toţi acelaşi sistem imunitar, mulţi nu am fost niciodată bolnavi. Este timpul să gândim şi asupra modului de viaţă pe care-l ducem, ca şi la predispoziţiile genetice. Aici este supus discuţiei cancerul. Potrivit lui Nicholas Tatonetti, unul dintre responsabilii studiului, „informaţiile ar putea ajuta cercetătorii să descopere noi factori de risc ai bolilor”.

Apropo de aceste rezultate, nu este cazul să ne temem prea mult, „deoarece” spune cercetătorul amintit, „am găsit legături semnificative între boli şi luna de naştere, dar riscul global este relativ minor”.

Indiferent cât de credibile ar fi recentele informaţii, consider că multi oameni sunt adepţii principiului că numai divinitatea va hotărî ce se va întâmpla în viaţa noastră. Rolul oamenilor de ştiinţă este să emită noutăţi din lumea lor, cu scopul, nobil până la urmă, de a ne pune în gardă.

Sursa: ro.blastingnews.com

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.