Ce nu este bine să faci de Sfântul Andrei 2023. Obiectul pe care este interzis să îl folosești. Superstiții legate de ziua de 30 noiembrie

Ce nu este bine să faci de Sfântul Andrei 2023. Obiectul pe care este interzis să îl folosești. Superstiții legate de ziua de 30 noiembrie

Sfântul Andrei reprezintă una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox. Pică în fiecare an pe data de 30 noiembrie și, în credința populară, marchează începutul Sărbătorilor de iarnă. Acestea se încheie în luna ianuarie, după Bobotează și Sfântul Ion. Ce nu este bine să faci de Sfântul Andrei 2023, potrivit credinței populare. Acțiunile pe care să le eviți, dacă nu vrei să ai ghinion.

Sfântul Andrei, ocrotitorul poporului român
Andrei a fost unul dintre apostolii lui Iisus și fratele lui Pavel. Cei doi erau copiii unui pescar sărman și trăiau în Galileea. Se spune că Andrei a asistat la Botezul Domnului și la multe dintre minunile pe care Acesta le-a săvârșit. Sfântul Apostol Andrei mai este numit și ”cel dintâi chemat”, deoarece a răspuns primul la chemarea lui Hristos la Apostolie.

Apostolul a asistat și la Învierea Mântuitorului, după care a început să predice Evanghelia în Asia Mică, dar și în zona Dunării și a Mării Negre. Din 1995, este marcat cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox. În anul 1997, Biserica Ortodoxă Română l-a numit ocrotitorul poporului român. Andrei este reprezentat în icoane cu o cruce în formă de X, pe care a fost răstignit. A murit în același fel ca Mântuitorul, însă a considerat că nu este demn să fie pus pe o cruce clasică.

Ce nu este bine să faci de Sfântul Andrei 2023
De ziua de 30 noiembrie se leagă o serie de tradiții și superstiții de care oamenii de la sate țin cont și acum. Se spune că în această zi, cerurile se deschid și că sufletele celor adormiți se întorc pe pământ. În popor, aceste spirite sunt numite strigoi și oamenii iau măsuri pentru a se proteja de ei.

În limbaj popular, ziua de Sfântul Andrei se mai numește și Ziua Lupului sau Gadinetul Șchiop. Se crede că în această zi, lupul devine mai sprinten și atacă mai ușor.

Nu se lucrează în casă sau în gospodărie, pentru ca lupii să nu atace animalele în anul care vine. Nu se spală, nu se dă cu mătura, nu se aruncă gunoiul și nu se fac treburi casnice în această zi de sărbătoare.
Se spune că oamenii nu ar trebui să plece la drum înainte de cântatul cocoșilor, deoarece se pot întâlni cu lupii. Se crede că în noaptea de Sfântul Andrei, lupii circulă pe la răscruce de drumuri și pot ataca atât animale, cât și oameni.
Citește și: Calendar ortodox noiembrie 2023. Cele mai importante sărbători din această lună

În această zi nu se face pomană și nu se dă nimic cu împrumut.
Obiectele tăioase sunt legate cu sfoară și nu se lasă la îndemână în ziua de Sfântul Andrei.
Se spune că nu este bine ca fetele să își piaptăne părul în ziua de 30 noiembrie.
Nu se lasă afară toporul, coasa, securea sau alte obiecte ascuțite în noaptea de Sfântul Andrei.
Se zice că dacă ieși din casă după lăsarea întunericului și cineva îți strigă numele, nu este bine să răspunzi, pentru că poate fi un strigoi.
Rugăciunea pe care să o rostești de Sfântul Andrei
Pentru a fi protejat de necazuri, de spirite, de vrăji și de blesteme, de Sfântul Andrei este bine să rostești următoarea rugăciune:

”Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim.

Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv.

Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin.”sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.