Ce pericol ascund rețelele de socializare?

Decesul unei fetițe de 10 ani din orașul italian Palermo, care participa la o provocare numită „jocul cu eșarfa” de pe rețeaua socială TikTok, a șocat Italia, autoritățile luând decizia să blocheze aplicația pentru utilizatorii a căror vârstă nu este garantată.

Antonella a murit în baia din casa familiei sale, după ce a participat la „blackout challenge” pe TikTok. Fetița și-a legat o curea în jurul gâtului cu scopul de a rămâne pentru cât mai mult timp fără răsuflare, în timp ce se filma cu telefonul mobil pentru a urca ulterior clipul în aplicație. Sora ei în vârstă de cinci ani a fost cea care i-a descoperit trupul săptămâna trecută. Fata a fost transportată imediat de părinţi la spitalul de pediatrie din Palermo, însă nu a supravieţuit.

„Problema TikTok e, probabil, problema de care suferă orice rețea socială. Foarte mulți tineri, care încearcă să facă foarte mult trafic, făcând chestii mai mult sau mai puțin periculoase. TikTok e una dintre rețelele care a început să crească exploziv, dar nu e singur rețea care astfel de probleme. Acum câțiva ani era la modă să mănânci pastile de detergent, acum câteva luni era la modă să dansezi în afara mașinii care încă era pe stradă. Adolescenții, tinerii au fost întotdeauna rebeli, încercând să facă cât mai multe vizualizări în scopul monetizării acestor conturi”, a explicat Bogdan Botezatu.

El a subliniat că cei mai mici vor încerca astfel să imite comportamentul, pentru a încerca să aparțină rețelei sociale sau să facă parte din „trendurile zilei”.

Expertul a spus că „este foarte greu să identifici un utilizator, atâta vreme cât nu-l pui să-și facă o fotografie cu un act de identitate sau cu părinții care să-i dea voie pe respectiva rețea socială”.

Cum s-ar putea preveni pericolul?

„Din nefericire, cred că avem o problemă reală cu lipsa de educație tehnologică care s-ar putea pe stradă. Cel puțin când eram noi elevi, venea cineva la școală să ne facă un curs de educație rutieră. În acest moment, avem o armă extraordinară în mână, pe care o putem folosi în beneficiul nostru sau în detrimentul nostru. Tehnologia este o armă și ar trebui predată la școală, în așa fel încât toată lumea să înțeleagă cum să interacționeze în siguranță pe internet, cum să se ferească de potențiali prădători sexuali sau de persoane necunoscute care încearcă să-ți facă rău într-un fel sau altul”, a precizat expertul în securitate IT.

Întrebat cum ar caracteriza aplicația TikTok, Bogdan Botezatu a spus că „e o rețea cu foarte mult apel la tineri. Acum doi ani nu exista pe radarul tehnologic și acum este una din cele mai virale rețele de partajare de conținut din lume”. „A fost investit foarte mult capital de marketing în creșterea acestei rețele tocmai în cadrul tinerilor și e în interesul rețelei ca orice imagine, orice conținut să se viralizeze foarte repedeși să aibă expunere la cât mai mulți tineri”.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.