Cerealele reprezintă totalitatea plantelor ce fac parte din familia Gramineae și sunt cultivate pentru componentele comestibile, denumite și boabe. Cele mai utilizate cereale pentru hrana omului sunt grâul, secara, ovăzul și porumbul, regăsindu-se sub formă de făină pentru prepararea pâinii, a pastelor făinoase, precum și a altor produse de panificație ori sub formă de boabe, care au fost în prealabil uscate și sunt folosite pentru prepararea diverselor mâncăruri.
Cerelalele cultivate pentru hrănirea animalelor diferă în funcție de rasa acestora, însă cele mai des întâlnite sunt meiul, orzul, ovăzul sau triticalele, ultimele fiind un hibrid compus din grâu și secară.
Etapele de prelucrare a cerealelor
După cultivarea lor, cerealele sunt transportate în locuri special amenajate, ferite de umezeală și razele directe ale soarelui, iar pentru păstrarea în timp a calității, se folosesc echipamente profesionale de prelucrare.
- Curățarea cerealelor
Curațarea cerealelor reprezintă prima etapă din procesul de prelucrare și are rolul de a elimina impuritățile rămase în urma recoltării. Curățarea este necesară pentru a crește calitatea produsului final și se realizează prin utilizarea de separatoare și cerne de mari dimensiuni ce îndepărtează reziduurile, păstrând doar boabele cerealelor.
- Uscarea boabelor
Această etapă de uscare se execută pentru a înlătura excesul de umiditate din boabele cerealelor, astfel se prelungește perioada de valabilitate în faza de depozitare, scăzând șansele de apariție a fungilor și mucegaiului. Se folosesc utilaje speciale, numite uscătoare, prevăzute cu ventilatoare ce emană aer cald asupra boabelor, fără să le supraîncălzească. Este indicat ca aceste uscătoare să fie dotate cu un sistem de monitorizare a gradului de umiditate și a temperaturii.
- Măcinarea boabelor
Reprezintă ultima etapă a prelucrării cerealelor, iar Atomico.ro oferă utilajele necesare mărunțirii boabelor pentru producerea făinii și a hranei destinate animalelor. Gospodarii pot alege dintr-o varietate de mori de cereale de la Atomico, putând astfel să efectueze mărunțirea boabelor în propria curte.
Impactul economic al cultivării cerealelor
Principalele culturi agricole răspândite la nivel mondial sunt reprezentate de culturile de cereale, acoperind peste 50% din suprafața arabilă.
Cerealele se clasifică în trei grupe, în funcție de perioada de semănare: cereale de primăvară, cereale de toamnă-iarnă și cereale alternative. Datorită perioadelor diferite în care se pot cultiva, cerealele asigură sursa de hrană pentru populația lumii pe tot parcursul anului, având astfel un impact economic mare.
România este unul dintre cei mai mari producători și exportatori de cereale din Europa, datorită condițiilor pedologice calitative. Din categoria cerealelor cultivate pe teritoriul românesc fac parte grâul, orzul, triticalele, porumbul, meiul, orezul, secara și ovăzul.
Este de menționat faptul că atât producția, cât și exportarea cerealelor și a derivatelor acestora implică costuri foarte mari, pentru menținerea calității produselor, însă cu toate acestea, țara noastră reușește să aducă profit din comerțul de cereale.
În concluzie, producerea cerealelor este benefică, deoarece oferă posibilitatea de creștere a unei țări pe plan economic, iar dacă procedeul de prelucrare este executat în condiții optime, din boabele rezultate se creează o sursă importantă de hrană atât pentru oameni, cât și pentru animale.
Sursa foto: unsplash.com