Ce se întâmplă cu şcolile dacă va fi declarată epidemie de gripă în România. Ministrul Sănătăţii a venit cu explicaţii
În România ar putea fi declarată epidemie de gripă. Asta înseamnă reguli noi în spitale, medicii trebuie să poarte echipament de protecție. Populația este sfătuită să revină la purtatul măștii și să evite aglomerațiile. Veştile medicilor nu sunt deloc bune. „Lunile ianuarie şi februarie mă aştept să fie de aceeaşi intensitate. Probabil că echilibrul va veni undeva din martie, când vom mai avea cazuri de gripă, dar lucrurile vor arăta categoric mai bine”, a spus directorul medical al Institutului „Matei Balş”, Adrian Marinescu.
România este la un pas de epidemie de gripă. În ultimele săptămâni numărul infectărilor a crescut alarmant. Ci mai afectaţi sunt copiii şi persoanele vârstnice. În perioada 19 – 25 decembrie au fost raportate la nivel naţional 140.688 de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, IACRS şi pneumonii, informa la finalul săptămânii trecute Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. În aceeaşi perioadă a anului 2021 se înregistrau 38.322 de cazuri.
Pe lângă numărul mare de cazuri care aglomerează spitalele, România se confruntă cu lipsa medicamentelor antitermice şi antiinflamatoare, dar şi a celor folosite pentru gripă, precum Tamiflu.
Ce se întâmplă cu şcolile dacă va fi declarată epidemie de gripă în România. Rafila: Copiii bolnavi vor fi trimişi acasă
Autorităţile se aşteaptă ca numărul cazurilor de gripă să crească în continuare. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat la Digi 24 că vor fi luate mai multe măsuri pentru limitarea răspândirii virozelor.
„Așteptăm cifrele de mâine, joia se face bilanțul. E foarte probabil să avem a treia săptămână de creștere consecutivă. În funcție de situația de joi se va declara epidemia de gripă. Nu se introduc restricții, se iau măsuri în spitale pentru limitarea vizitelor pentru perioada cât va evolua starea de epidemie. Se vor intensifica măsurile pentru protecția personalului medical și a pacienților, inclusiv masca în interior, screening epidemiologic pentru a evita ca persoanele care au viroze respiratorii să vină la serviciu”, a spus Rafila la Digi 24.
„Orice persoană care e răcită, inclusiv copiii, să nu se întoarcă în colectivitate decât după ce simptomele dispar pentru că cel mai important să fii izolat şi să nu transmiți mai departe infecția respiratorie”, a spus ministrul Sănătăţii.
De luni, în România se redeschid şcolile şi elevii revin la cursuri. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că nu crede că o să fie nevoie de măsuri care să ducă la închiderea unităților școlare.
„Măsurile vor fi de informare a inspectoratelor școlare în legătură cu ceea ce trebuie făcut în organizarea unităților de invatamant, inclusiv trimiterea acasă a copiilor care sunt răciți, dacă părinții i-au adus la școală, în ciuda faptului că au simptome, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății la Digi24.
Vaccinarea antigripală este recomandată în continuare și pentru personalul didactic, a mai adăugat Rafila.
Deocamdată o discuţie între reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi cel al Sănătăţii legată de redeschiderea şcolilor şi revenirea elevilor la cursuri în contextul înmulţirii cazurilor de gripă nu a avut loc, dar purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Corina Preda, a precizat pentru Romaniatv.net că „dacă situația escaladează și se înmulțesc cazurile de gripă, Ministerul Educaţiei poate cere informare de la MS și recomandări”.sursa