Ce spune legea despre obligativitatea vaccinării?

“Deși nu există o obligație în lege de a-ți face vaccinul, indirect angajatorul se asigură că se va institui această obligație de facto. În primul rând creând în interiorul colectivului panică, teama de nevaccinat. Practic, colectivul, 30-40% din cei care lurează la întreprinderea respectivă, va fi primul care va cere ca cei vaccinați să fie separați de cei nevaccinați. Și în al doilea rând există regulamente de ordine interioară sau există reguli pe care le poate impune managerul care să ducă la interdicția accesului în sediu sau în altă parte unde se desfășoară activitatea. Din nefericre, acest lucru se întâmplă nu numai în întreprinderile private, dar și în instituții publice: spitale, DSP-uri, facultăți” susţine avocatul Gheorghe Piperea.

Românii se tem să nu-şi piardă locurile de muncă

Avocatul mai susține că primește sute de mesaje de la românii speriați care se află în situația de a-și pierde locul de muncă deoarece refuză vaccinarea împotriva COVID-19. Dacă își exprimă niște dubii cu privire la vaccin sau chiar refuză vaccinul se află în situația de a-și pierde locul de muncă. Sunt sute de mesaje pe care le-am primit în ultimele zile. Oamenii sunt speriați și cu cât autoritățile se întind prin această campanie de vaccinare, în care omul nu este informat, ci pur și simplu speriat și amenințat, cu atât plaja celor care refuză vaccinarea sau au dubii va deveni mai mare. Așadar, este clar că este o măsură coercitivă.

“În primul rând există o legislație, legea 46/2003, cu privire la drepturile pacientului care impune că o intervenție medicală, indiferent de care, mai ales cum este vaccinarea, trebuie să aibă acordul prealabil al pacientului. Tot această lege spune că o astfel de intervenție medicală se face dacă există o prescripție medicală. Întrucât vaccinul este un produs care se comercializează și poate avea defecte, efecte adverse, cel care îl vinde, cel care îl importă, îl inoculează, adică producător, importator, spital, medic, aceșția au răspunderea pentru produsele cu defecte. De aceea, înainte ca oamenii să facă această intervențeie, ar trebui să ceară explicații, prescripție medicală și ar trebui să ceară se li se asigure anumite despăgubiri dacă li s-ar crea pagube din administrarea acestui vaccin. Toate acestea rezultă din legea 240/2004 care spune foar clar că producătorul, vânzătorul, spitalul, importatorul ș.a.m.d sunt responsabili. Mă tem că la un moment dat ni se va spune că dacă nu ai vaccinul nu mai ai cum să pătrunzi în amfiateatru și să mergi la curs. Eu personal sunt precaut în privința vaccinului și nu vreau să-mi fac acest vaccin mai devreme cu doi ani de zile de la data la care este pus pe piață. De ce? Pentru că în acești doi ani de zile se fac teste. Nu refuz vaccinul, dar în perioada aceasta de doi ani de zile nu vreau să fiu cobai pentru acești indivizi.  Chestiunea aceasta de segregare socială are și un impact economic și comercial enorm. Din presă îmi rezultă că undeva în jur de 70% din populația României nu vrea să facă vaccinul, fie așteaptă. Fie că te numești companie aeriană, companie din turism, din HoReCa sau facultate, nu ai cum să refuzi 70% din clientelă. Deci, din punct de vedere legal este un abuz în serviciu al patronului, toți cei care sunt într-o astfel de situație ar trebui să dea în judecată angajatorul pentru hărțuire la locul de muncă și discriminare, să facă plângeri la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Măsuri pot fi luate, iar oamenii trebuie să știe că dacă se unesc într-o echipă, forța lor este mai mare decât semnătura unui manager care crede că dacă este comformist cu aceste idei de segregare socială este bine, când în realitate o să ducă la faliment în propria afacere”, mai spune avocatul Gheorghe Piperea.

sursa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.