Ce sunt fondurile europene?

fonduriFondurile europene reprezintă sume nerambursabile puse la dispoziţia unui stat membru al Uniunii Europene pentru dezvoltarea acestuia.

Pentru perioada 2014 – 2020, România a semnat un acord cu Uniunea Europeană pentru o finanţare nerambursabilă, pe toată această perioadă, în valoare de aproximativ 40 miliarde euro. Această suma este mai mare decat cea pusă la dispoziţie ţării noastre pentru perioada 2007 – 2013.

Unii spun că această sumă este una mică şi, într-adevăr, comparat cu alte state membre ale Uniunii Europene, nu ocupăm un loc fruntaş. În schimb, cei ce au negociat aceste sume cu Uniunea Europeană susţin că valoarea de 40 de miliarde de euro este suficientă pentru dezvoltarea României şi aducerea ţării la nivelul ţărilor occidentale.

Din  experienţa perioadei 2007 -2013 s-a observat faptul că şi valoarea fondurilor nerambursabile contează, dar mai important este gradul de absorbţie ale acestora. Degeaba ai bani la dispoziţie dacă nu reuşeşti să-i cheltui, să-i foloseşti pentru dezvoltarea satelor, realizarea investiţiilor, modernizarea infrastructurii, agricultură, turism, revigorare economică.  Este cu adevărat un paradox  să ai la dispoziţie banii necesari dezvoltării şi să nu reuseşti, din diferite motive, să-i accesezi.

 

Pentru ce pot fi utilizate fondurile europene?

Aproape orice domeniu de activitate poate beneficia de sprijinul finanţărilor europene nerambursabile. Agricultura românească a beneficiat din plin de acest tip de finanţare. Rezultatele sunt vizibile daca analizăm contribuţia care a avut-o agricultura la creşterea economică pentru anul 2013. Turismul este alt domeniu unde, cu sprijinul finanţărilor nerambursabile, s-au realizat de la pensiuni turistice la sate şi comune până la capacităţi moderne de cazare         în mediul urban, staţiuni turistice şi balneare sau litoral.

Pentru perioada 2014 – 2020, principalele linii de finanţare sunt dedicate activităţilor din următoarele domenii: ferme şi exploatări agricole, infrastructură agricolă şi silvică, activităţi neagricole în zone rurale, cercetare, dezvoltare şi inovare, sprijin intreprinderilor mici şi mijlocii, eficienţa energetică a clădirilor, energii regenerabile, mediu, turism, infrastructură rutieră, camine sociale şi spitale, şcoli şi grădiniţe, dar şi cadastru şi înregistrarea proprietăţilor în zonele rurale.

Cu alte informaţii vom reveni în numerele viitoare ale publicaţiei noastre, însă pentru orice detalii legate de accesarea fondurilor europene sau consultanţă în domeniu puteţi cere relaţii suplimentare la adresa de email office@sovconsulting.ro, telefon 0371.072.550

mmjurnal logo articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.