VEZI CE ŢI S-A ASCUNS despre boala care A OMORÂT BEBELUŞII

România are un program naţional de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare, printre care se numără boala diareică acută infecţionasă şi infecţia cu E. coli enterohemoragic, inclusiv tulpina cu care au fost diagnosticaţi copiii din Argeş. Acest program a avut un buget de 4,19 milioane lei în 2015 şi e finanţat de Ministerul Sănătăţii. 30.000 de lei din aceşti bani au fost alocaţi pentru fiecare studiu despre elucidarea izbucnirilor epidemice şi identificarea factorilor de risc, realizat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Programul e implementat de CNSCBT şi Direcţiile de Sănătate Publică. CNSCBT a semnalat faptul că majoritatea DSP-urilor au gestionat prost cazurile de boală diareică acută în 2014, nerespectând metodologia de supraveghere a acestei patologii, cu toată că aceasta e principala lor atribuţie în acest program.

Ministerul Sănătăţii

Numărul copiilor internaţi cu scaune diareice a crescut la 48 de la 41 (update 07 mar, 11:36)

În spitalele din judeţul Argeş sunt internaţi luni, 7 martie, 48 de copii care prezintă scaune diareice, cu şapte mai mulţi decât în urmă cu o zi, au anunţat reprezentanţii Instituţiei Prefectului. Dintre cei 48 de copii internaţi la unităţi medicale din Argeş, 39 de copii au sub doi ani.

Din informaţiile făcute publice de către Ministerul Sănătăţii, cauza îmbolnăvirilor copiilor care au dezvoltat sindrom hemolitic uremic este tulpina de Escherichia coli (E. coli) enterohemoragic O26.

În 2014, anul pentru care autorităţile au publicat cele mai recente informaţii centralizate, peste 58.000 de persoane au diagnosticate cu boală diareică acută. Majoritatea – copiii de 1-4 ani.

Din 2012 până în 2014, majoritatea cazurilor cu etiologie cunoscută au fost determinate de Rotavirus, patotipuri de E. coli, altele decât E. coli O157 şi Salmonella.

Sinteza informărilor săptămânale privind supravegherea bolii diareice acute în 2014, elaborate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, a relevat un număr total de aproximativ 58.100 cazuri, dintre care 32.729 cazuri internate. Nu s-a înregistrat niciun deces la grupa de vârstă sub un an, în schimb au fost identificate trei cazuri suspecte de sindrom hemolitic uremic care ulterior au fost infirmate. Cele mai multe cazuri internate cu boală diareică acută au afectat grupa de vârstă 1-4 ani. Majoritatea cazurilor cu etiologie cunoscută au fost determinate de Rotavirus (în 19.9% dintre cazurile cu etiologie cunoscută), Salmonella (în 19,2% dintre cazuri) şi alte patotipuri de E. coli decât E. Coli O157 (în 15.9% dintre cazuri).

Deficienţele gestionării cazurilor de boală diareică acută în 2014

Una dintre problemele semnalate de autorii raportului privind evoluţia bolii diareice acute în 2014 se referă la faptul că cele mai multe cazuri de BDO confirmată au avut etiologie neprecizată. Agentul etiologic a fost identificat doar la 14% dintre cazurile externate. Autorii raportului spun că se impune îmbunătăţirea activităţilor de diagnostic de laborator în cazul BDA.

DSP-urile din numai 16 judeţe au trimis tulpini pentru confirmare, serotipare, lizotipare la Institutul Cantacuzino, deşi metodologia de supraveghere a bolii diareice acute prevede ca o parte dintre tulpinile izolate şi tulpinile care nu au putut fi identificate în laboratorele proprii să fie trimise de către Direcţiile de Sănătate Publice judeţene şi a municipiului Bucureşti la INCDMI Cantacuzino pentru diagnostic, confirmare şi teste suplimentare, inclusiv de evaluare a rezistentei la antibiotice.

Judeţele care nu au trimis tulpini la Institutul Cantacuzino pentru confirmare, serotipare, lizotipare sunt: Argeş, Bihor, Bistriţa Năsăud, Braşov, Buzău, Caraş Severin, Călăraşi, Cluj, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Sălaj, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea.

Niciunul dintre cei 97 agenţi etiologici neidentificaţi nu a fost trimis la INCDMI Cantacuzino pentru diagnostic de către DSP-urile din ţară, aşa cum prevede explicit procedura în această situaţie. 

În cazul coproculturilor în care peste 80% dintre germenii bacterieni dezvoltaţi aparţin genului Escherichia, în lipsa unui agent etiologic bacterian cu patogenitate intestinală recunoscută, 10 colonii per proba biologică ar fi trebuit să fie trimise la INCDMI Cantacuzino pentru confirmare serologică şi moleculară a patotipurilor diareigene (EPEC, EHEC/VTEC, EIEC, ETEC, DAEC şi EAEC), însă această procedură nu a fost respectată de niciuna dintre structurile implicate în supraveghere.

continuarea: economica.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.