Cunoscand beneficiile pe care le poate aduce o campanie SEO eficienta este primul pas catre succesul afacerii tale. Acest lucru inseamna ca ti-ai facut temele si ai reusit sa gasesti cea mai buna agentie SEO.
Dar pana a ajunge sa iei decizia corecta, care sunt criteriile dupa care trebuie sa te ghidezi? Simplul fapt ca esti in cautare de sfaturi care sa te ajute sa alegi o agentie SEO, arata ca intelegi cat de importanta este aceasta optimizare si ca deciziile pe care le iei cu privire la colaboratorii tai trebuie sa fie informate. Iata care sunt cele 7 criterii de clasificare pentru a te asigura ca faci cea mai potrivita alegere:
1. Defineste-ti obiectivele SEO
Uita-te la ce servicii ofera fiecare agentie. Care dintre ele se aliniaza obiectivelor tale? Acest lucru te va ajuta sa restrangi cautarea si sa selectezi cele mai bune agentii SEO pentru nevoile tale. Identifica ce zone ale prezentei tale online trebuie sa functioneze. Poti incepe cu o analiza competitiva de marketing digital. Ai nevoie de realizarea unui site web nou sau pur si simplu modifici tactica SEO actuala?
De exemplu, daca o companie decide ca are nevoie de un nou site web, trebuie sa stie cum se va face acest lucru. In prezent, o optiune populara este WordPress. Dar, inainte de a decide asupra unei teme WordPress, ia in considerare urmatorii factori:
- Viteza de incarcare
- Compatibilitatea temei cu dispozitivele mobile
- Performanta browserului
- Integrari de pluginuri
- Conformitate cu SEO
- Usurinta de personalizare
- Disponibilitatea actualizarilor
Dar simpla proiectare a unui site web nu este suficienta pentru a-ti face marca profitabila. Vei avea nevoie de ajutor suplimentar de la agentia SEO. Prin urmare, selecteaza o tema care sa faciliteze eforturile agentiei.
2. Aduna toate informatiile relevante
Poate compania sa-si sustina afirmatiile cu fapte? Pentru asta, ai nevoie de pareri impartiale despre agentia SEO. Exista o multime de date pe care trebuie sa le analizezi, cum ar fi recenzii online, studii de caz si marturii ale clientilor. Si ar trebui sa le citesti pe toate, incepand cu cele mai recente. Acestea reprezinta un indicator relevant si arata daca agentia este la curent tendintele SEO actuale. O agentie de renume va fi mai mult decat dispusa sa-ti furnizeze toate informatiile de care ai nevoie. Principalele valori SEO care ar trebui urmarite sunt:
- Clasamente
- Oportunitati si vanzari
- Trafic organic
- Clasamentul cuvintelor cheie
- Backlink-uri
- Rata de respingere
- Pagini pe sesiune
- Timp mediu de incarcare a paginii
- Rata de clic organica (CTR)
3. Identifica tehnicile pe care le utilizeaza
Pentru a vedea cat de eficienta este o agentie, va trebui sa afli numarul de indicatori cheie de performanta SEO. Chiar daca este posibil ca agentia sa nu poata furniza toate detaliile din cauza clauzelor de confidentialitate ale clientilor, iti poate arata totusi o dovada a muncii pe care a depus-o. La urma urmei, firmele SEO profesionale urmaresc si masoara de obicei rezultatele campaniei. Acest lucru le permite sa rafineze strategiile pana cand se obtin rezultate optime.
4. Numarul de articole si backlinkuri
Daca o agentie SEO iti promite un numar mare de articole scrise si postate la un pret dubios de accesibil, inseamna ca se va folosi de PBN (private blog network) pentru a furniza aceste servicii. Acest lucru inseamna ca textele scrise nu vor fi de calitate, nu se va monitoriza rezultatul si vei obtine link-uri care nu sunt naturale, ceea ce va afecta prezenta site-ului tau in rezultatele de top ale motoarelor de cautare. Asigura-te ca alegi o agentie SEO care iti garanteaza publicarea unui numar mic de articole lunar, dar extrem de calitative atat din punct de vedere al continutului cat si in ceea ce priveste site-urile pe care vor fi publicate. Acestea ar trebui sa fie postate pe site-uri cu trafic relevant audientei tale iar agentia va trebui sa monitorizeze efectul backlink-urilor.
Obiectivul unei agentii bune de SEO ar trebui sa se bazeze pe calitate, nu cantitate. Asadar, daca o agentie iti promite zeci sau sute de link-uri si articole pe o suma modica, cu siguranta nu este ceea ce iti doresti pentru afacerea ta.
5. Fii clar cu privire la buget
Inainte de a investi intr-o agentie SEO, ia in considerare bugetul tau. Cat iti poti permite sa cheltui? O campanie de servicii locale necompetitiva poate fi mai accesibila la pret, in timp ce o strategie care vizeaza o campanie mai competitiva si mai agresiva poate costa mii de lei. Ai fonduri pentru a sustine campania SEO pe termen lung? Bugetul este un factor important inainte de a alege o agentie SEO care sa-ti reprezinte afacerea.
Trebuie sa afli mai multe despre pachetele SEO care se incadreaza in bugetul tau. Dar aminteste-ti, exista riscuri asociate cu agentiile de SEO ieftine. Daca nu respecta in mod corespunzator regulile Google adecvate, orice strategie poate afecta reputatia marcii tale. Sau mai rau, poti suporta penalizari Google pe site-ul tau.
6. Ai grija la garantiile SEO
Un lucru este sa arati rezultate pozitive, dar altul este sa garantezi rezultate specifice. Ar trebui sa-ti pui intrebari daca o companie SEO garanteaza anumite rezultate deoarece nu exista nicio modalitate de a prezice SERP-urile site-ului cu exactitate.
In timp ce agentiile SEO au o idee buna despre cum sa obtina rezultate optime, algoritmii Google se schimba constant. Prin urmare, experienta si numarul de ani de activitate a unei agentii sunt factori determinanti ai eficientei strategiilor folosite.
7. Optiuni extra pe care le poate oferi o agentie SEO
SEO este un serviciu foarte important dar gandeste-te la imaginea de ansamblu. De ce altceva mai are nevoie de site-ul tau pentru a depasi concurenta? Ar trebui sa te concentrezi, de asemenea, asupra modului de a genera vanzari si conversii reale. Multe agentii SEO ofera campanii SEO avansate. Trebuie sa selectezi una care sa aiba experienta adecvata pentru a lucra la cunoasterea marcii tale.
De asemenea, pe langa rezultatele ce pot fi verificate si comparate de la o luna la alta, exista si alte feature-uri pe care ti le ofera unele agentii SEO. Acestea pot include:
- consultanta de business
- mai multe persoane care se ocupa de proiectul tau, inclusiv: content writer, SEO scouter si specialist SEO
- sfaturi SEO benefice pentru afacerea ta pe termen lung
- transparenta la nivel de tehnologii
- concentrarea pe tehnici moderne de educare a audientei