Ceaiul: descoperă de ce a devenit cea mai populară băutură din toate vremurile

Ceaiul parfumat este un adevărat deliciu pentru mulți oameni. Aproximativ opt miliarde de cesti se beau în fiecare zi în întreaga lume, devenind, în afară de apă, cea mai consumată băutură din lume. 

În multe culturi, consumul de ceai este asociat cu ceremonii bine stabilite. Pe cât de diferite apar acestea în țări precum Japonia, Africa de Sud, China, Austria sau Anglia, toate au în comun momentele de: agreement, relaxare și plăcere.

Descoperă diferite tipuri de ceai și beneficiile acestora:

Dacă te-ai întrebat vreodată ce este această băutură și de unde provine, atunci află că ”ceaiul adevărat” provine din frunzele de Camellia sinensis, originară din China, iar datorită modului de fabricație diferit, se poate obține: ceai negru, verde, alb și Oolong.

Cele mai clasice sortimente sunt ceaiul negru, în principal din India și ceaiul verde din China. Recent, însă, în anumite zone din Africa (precum Africa de Sud, Kenya sau Nigeria), Indonezia, America de Sud și Caucaz, culturile de ceai au devenit foarte importante.

În prezent, pe teritoriul nostru, tot mai mulți oameni ies din zona de plante medicinale tradiționale culturii românești și încearcă sortimente cât mai inedite. Se caută infuziile din plante sau fructe de la Kokoontea.ro, întrucât formulele utilizate au numeroase efecte benefice organismului datorită componentelor sale, dar și arome noi pentru papilele gustative ale românilor. 

Vitamine

Consumarea zilnică a diferitelor tipuri de ceai ajută la echilibrarea chimicalelor responsabile de cât de odihnit și fericit te simți. De asemenea, vitamina A, B1, B2 și B12, dar și vitamina C sunt prezente în diferite cantități în frunzele și fructele folosite în combinațiile pentru ceai, astfel că, o singură ceașcă are potențialul de a-ți ridica moralul, îmbunătății simțurile și de a te proteja de factori externi dăunători.  

Taninul

Acidul tanic sau taninul reprezintă 20% din componentele ceaiului. Dacă te-ai întrebat care este motivul pentru care devine amar după o perioadă, aceasta este cauza. Pentru a evita eliberarea acestei substanțe amare într-o cantitate mare, lasă ceaiul negru să se infuzeze 3-5 minute, pe cel verde 1-2 minute. Astfel, te vei putea bucura de un gust mult mai echilibrat.

Uleiuri esențiale

Uleiurile esențiale din ceai pătrund în organism prin membranele mucoase nazale și influențează starea de spirit, relaxând și stimulând. Multe plante medicinale conțin uleiuri esențiale care au o influență decisivă asupra aromei și gustului. Majoritatea plantelor care au un miros sau un gust distinct conțin o cantitate mare de uleiuri esențiale.

Cofeina

În trecut, oamenii vorbeau despre cofeină doar atunci când era vorba despre cafea, cu toate acestea, ingredientul activ este același și în ceai. În comparație, ceaiul conține chiar mai multă cofeină decât cafeaua. Totuși, prin infuzie, mai puțin de jumătate din aceasta este extrasă și este eliberată în corp mult mai lent.

Cei care preferă o cană de ceai în locul uneia de cafea, se vor bucura de un efect pozitiv, pentru că starea de revigorare este mai uniformă.

Flavonoide

Se spune că pigmenții vegetali prelungesc viața și au efecte protectoare împotriva mai multor boli. Ele reprezintă un scut împotriva radicalilor liberi și sunt folosite pentru tratarea alergiilor, depresiei sau a diferitelor probleme cardiace sau hepatice.

Polifenoli

Ceaiul este foarte sănătos, în principal datorită conținutului abundant de diverși polifenoli, cunoscuți pentru proprietățile lor antioxidante ce ajută la protejarea și prevenirea multor boli. Polifenolii pot proteja împotriva bolilor cardiovasculare, pot ucide germenii, pot avea efecte antiinflamatorii și chiar pot preveni cancerul. Se crede, în special, că este cazul grupului de catechine, care se găsesc în principal în ceaiul verde.

Cefaleea, durerile de burtă sau starea generală de rău sunt doar câteva dintre problemele pe care cei mai mulți oameni le confruntă zilnic. Prin urmare, de ce să apelezi la medicamente când soluția poate veni de la o cană de ceai? Consumat corect, acesta își dovedește din plin efectele benefice asupra sănătății. Tu la ce astfel de remediu apelezi? Sursa foto: Unsplash.com

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.