Ceață și vreme caldă în Maramureș. Ce avertizează însă meteorologii?

Vremea a fost deosebit de calda pentru aceasta perioada. Pe arii extinse a plouat slab. Cantitatea maxima de precipitatii a totalizat 6,8 l/mp, la Baraj Firiza. Vantul a suflat slab, la moderat, cu intensificari de pana la 40 km/h la Ocna Sugatag si 72 km/h, la statia meteo Iezer. Carosabilul sectoarelor de drumuri nationale este curat si umed. In zonele joase se semnaleaza local ceata. Angajatii sectiei de drumuri nationale au intervenit cu un utilaj si au imprastiat patru tone de material antiderapant pe DN18, pentru prevenirea si combaterea poleiului. Sectoarele de drumuri judetene au partea carosabila curata si umeda. Angajatii societatii de drumuri judetene au actionat cu un utilaj si au raspandit patru tone de material antiderapant. Sunt sectoare de drum unde pe partea carosabila s-a format partial polei (zona podurilor/currentilor de aer rece). Cerul este partial acoperit. Vantul sufla slab, la moderat, cu intensificari temporare in zona inalta de munte. Cel mai rece a fost noaptea trecuta si in aceasta dimineata la statia meteo Iezer: -1 grad. Alte valori ale temperaturii aerului: 1 grad in Pasul Prislop, la Cavnic si in Pasul Gutai, 3 grade la Targu Lapus si Baiut, 5 grade in Baia Mare, Baia Sprie, 6 grade la Sighetu Marmatiei si Ocna Sugatag. Cel mai cald a fost la Ocna Sugatag 10 grade. Stratul de zapada este in zona de munte si masura pana la 25 cm la statia meteo Iezer.

Vremea va fi deosebit de caldă față de normalul termic al perioadei. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în cursul serii și al nopții când pe arii relativ extinse va ploua. În zona montană înaltă vor fi precipitații mixte. Vântul va sufla slab la moderat cu intensificări temporare îndeosebi la munte, unde va avea viteze în general de 60…80 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m vor fi rafale în general de 80…100 km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 10 și 13 grade, iar cele minime între 2 și 5 grade. Izolat vor fi condiții de ceață.

INFORMARE METEOROLOGICĂ

Interval de valabilitate: 10 ianuarie, ora 06 – 11 ianuarie, ora 10
Fenomene vizate: precipitații moderate cantitativ, ninsori la munte
Zone afectate: conform textului

În intervalul menționat, temporar vor fi precipitații moderate cantitativ, mai ales sub formă de ploaie în zona joasă din Banat, Crișana și Moldova, mixte în Maramureș și Transilvania și predominant ninsoare în zonele de deal și munte unde se va depune strat nou de zăpadă. În celelalte regiuni vor fi ploi slabe și doar pe alocuri lapoviță sau ninsoare.Temperaturile maxime vor scădea semnificativ, vineri (10 ianuarie) în vestul, nord-vestul și centrul țării, iar sâmbătă (11 ianuarie) și în celelalte regiuni, iar minimele vor deveni preponderent negative.

 

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN

Interval de valabilitate: 10 ianuarie, ora 06 – 10 ianuarie, ora 14
Fenomene vizate: intensificări ale vântului, viscol la munte
Zone afectate: conform textului și hărții

Local și temporar vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50…60 km/h în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și vestul Olteniei. În Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali, mai ales la altitudini mari, rafalele vor depăși 70…80 km/h și va fi viscol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.