Cele mai căutate limbaje de programare de învățat în 2023

Locurile de muncă în domeniul IT sunt printre cele mai bine plătite, fie că ai o poziție într-o fabrică, o corporație sau lucrezi pe cont propriu. Domeniul IT este cu certitudine unul de viitor, dinamic, cu o cerere mare de experți, în diverse arii. Dacă nu ești online, nu exiști, dar pentru aceasta ai nevoie de o întreagă echipă în spate, de la omul care instalează calculatoarele, până la designeri web, programatori sau dezvoltatori de aplicații. 

O serie de cursuri de programare online sunt la dispoziția tuturor celor care doresc să se lanseze în acest domeniu, dar și a celor care doresc să își extindă cunoștințele sau să adauge skilluri noi în cv sau portofoliu. 

Lumea IT este stabilă, dar dinamică. Este stabilă din punct de vedere al cererii, dar într-o continuă schimvare datorită inovațiilor. Topul celor mai căutate limbaje de programare se schimbă de la un an la altul, iar în următoarele rânduri vei afla care este topul acestora pe anul 2023. 

Limbajele de programare sunt pe piață de mai bine de 30 de ani și stau la baza tuturor aplicațiilor și site-urilor pe care le utilizăm zilnic. De-a lungul timpului, limbajele de programare s-au dezvoltat, au apărut unele noi și fiecare este ideal pentru un anume scop, clar definit. 

Conform revistelor de specialitate, în anul 2022, cel mai căutat limbaj de programare a fost JavaScript, urmat de HTML, SQL, Python și Type Script. Toate acestea le poți învăța la un click distanță, cu un curs IT online. 

Topul limbajelor de programare în 2023

  1. Python

Python, ocupantul locului al patrulea în 2022, vine cu vitezâ din spate și ocupă loc de cinste în 2023. Acest loc este bine meritat, pentru ca Python este unul dintre cele mai versatile limbaje de programare. Acesta este utilizat atât pentru aplicații și site-uri, dar și pentru a automatiza task-uri și procese, ceea ce îl face să câștige teren în fața altor limbaje de programare. 

Fiind probabil cel mai prietenos limbaj de programare, Python se află și în topul preferințelor celor la început de drum. Este clar, intuitiv și a fost folosit în dezvoltarea unor site-uri ca Mozilla, Instagram sau Spotify.  Poți găsi cursuri de programare online care te pot introduce în lumea Python sau care te ajută să te ți la zi cu noutățile din domeniu. 

  1. JavaScript

Pe locul întâi în 2022, JavaScript rămâne și în 2023 în top 3 al celor mai căutate și populare limbaje de programare, așa că nu este deloc de neglijat dacă dorești să faci un curs IT. JavaScript se caracterizează prin dinamism și îl găsim în special în aplicații web și fișiere PDF. 

Este fără îndoială unul dintre cele mai populare limbaje de programare, posibil și datorită puterii mare de adaptare la orice browser, deși cântărește puțin. Folosit în website-uri și aplicații, JavaScript garantează o vizualizare corecte de pe orice browser și orice device. 

Alături de HTML și CSS, JavaScript este un limbaj de bază în dezvoltarea front-end. Facebook, Gmail, YouTube se bazează pe JavaScript pentru dinamică și interactivitate. 

JavaScript este versatil, dinamic și prietenos, ceea ce îi garantează un loc în top pentru probabil mulți ani de acum înainte. 

  1. Java

Creat în 1995, Java se află printre cele mai vechi limbaje de programare, dar este și astăzi la baza multor site-uri web. De asemenea, este utilizat pentru aplicații mobile, analiză de date și multe altele. 

Îl regăsim în backend la site-uri foarte populare, cum ar fi Google sau Amazon.  Deși vechi, este încă unul dintre cele mai populare limbaje de programare de pe piață. 

Java este un start bun dacă dorești un curs de programare, pentru că odată învățat, poți construi lângă el, Java fiind o bază foarte bună. 

  1. C++

Apărut în 1980, C++ este un limbaj de programare cu scop general și este chiar și astăzi unul dintre cele mai utilizate. Îl întâlnim îndeosebi la aplicații, sisteme de operare și drivere. Este cunoscut pentru animații și jocuri. Este folosit în proiecte mari și complexe, așa că merită cu prisosință locul al patrulea printre cele mai populare limbaje de programare din 2023. 

  1. Swift

Specific produselor Apple, acest limbaj de programare a apărut în 2014, dar câștigă teren în topul limbajelor de programare, datorită popularității produselor Apple. 

Este un limbaj de bază în iOS, sistemul de operare al telefonelor iPhone, al iPad-urilor, al ceasurilor Apple, iar aplicațiile pentru iOS sunt printre cele mai profitabile la ora actuală. 

Deși acest top se schimbă de la an la an, cererea este în continuă creștere. În top rămân cam aceleași limbaje de programare, doar ordinea se schimbă uneori. Așadar, dacă ești în căutarea unui curs de programare online și nu știai care limbaj de programare să îl alegi pentru a studia, optează pentru cel care crezi că ți se potrivește cel mai bine. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.