Centrele pentru migranţi de la Şomcuta Mare şi Cluj se ocupă de refugiaţi pe bani europeni

Cei mai numeroşi dintre refugiaţi provin din ţări arabe, iar 80 la sută provin din Siria.

Două centre regionale destinate integrării migranţilor au fost deschise, la Cluj-Napoca şi Șomcuta Mare, în cadrul unui proiect finanţat cu fonduri europene, în valoare de 600.000 de euro. Proiectul este destinat atât refugiaţilor, care vin din zone de conflict, mai ales din Siria în ultima vreme, precum şi resortisanţilor, cetăţeni care provin din state din afara Uniunii Europene şi care se află în România cu diferite scopuri.

Centrele acordă migranţilor asistenţă pe mai multe paliere şi domenii. Cine sunt beneficiarii celor două centre din Cluj-Napoca şi Şomcuta Mare, spune Ana Luduşan, preşedintele Ligii Apărării Drepturilor Omului din Cluj, organizaţia care gestionează proiectul.

Avem mai multe tipuri de beneficiari. Avem beneficiarii direcţi, care sunt beneficiarii de protecţie internaţională, care în limbajul comun se numesc refugiaţi sau au protecţie subsidiară, care înseamnă că nu se pot întoarce în ţara lor, şi atunci îi protejează statul român, dar condiţiile lor de şedere sunt mai restrânse decât cele ale refugiaţilor. Refugiaţii au toate drepturile cetăţeanului român”, a precizat Ana Luduşan.

Serviciile oferite în aceste centre sunt de asistenţă materială, juridică, psihologică şi medicală, învăţarea gratuită a limbii române, orientare culturală şi mediere profesională, dar şi integrare în muncă. De asemenea, copiii primesc rechizite şi sunt ajutaţi să se integreze în sistemul de învăţământ. Grupul ţintă îl reprezintă aproximativ 3.000 de refugiaţi, din Siria, Palestina, state africane, dar şi resortisanţi din state din afara UE, aflaţi în România la studii sau la muncă. Una dintre cele mai noi comunităţi este cea fomată din latino-americani, spune ecuadorianul Alex Jacho.

Suntem aproximativ 35 de membri în Cluj-Napoca. Nu suntem organizaţi legal, dar avem legături între noi și majoritatea sunt membri de familie, ca mine, căsătoriţi şi alţii sunt studenţi”, a spus Alex Jacho.

Cei mai numeroşi dintre refugiaţi provin din ţări arabe, iar 80 la sută provin din Siria. Una dintre cele mai numeroase comunităţi exraeuropene din Cluj este cea formată din arabi şi din nord-africani cu altă origine decât cea arabă, spune unul dintre membrii acestei comunităţi, marocanul Samir Mouklis.

Avem comunitate mare aici, sunt mulţi arabi şi mulţi africani, dar majoritatea sunt studenţi, atunci avem numai problemele legate de facultate, taxe de facultate, emigrare, probleme mici”, a spus Samir Mouklis.

Dacă centrul de la Cluj oferă mai mult consultanţă şi asistenţă, cel la Şomcuta Mare are şi locuri de cazare pentru migranţii care caută azil în România sau doar se află în tranzit.

sursa:rfi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.