Centrul  Respiro pentru găzduirea persoanelor cu dizabilități se va înființa în Baia Mare. Valoarea totală a proiectului este de 1.483.023,67 lei, din care 552.000 fonduri nerambursabile, co-finanțarea CJ Maramureș fiind de 931.023,67 lei!

Centrul  Respiro pentru găzduirea persoanelor cu dizabilități se va înființa în Baia Mare. Valoarea totală a proiectului este de 1.483.023,67 lei, din care 552.000 fonduri nerambursabile, co-finanțarea CJ Maramureș fiind de 931.023,67 lei!

Unul dintre proiectele aprobate cu unanimitate de voturi în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean Maramureș de azi, 15 ianuarie, este cel propus de vicepreședintele Radu Trufan, la inițiativa grupului politic USR-PLUS, privind ”Înființarea de servicii sociale de tip Centre Respiro pentru prevenirea instituționalizării persoanelor cu dizabilități din comunitate”.

În prezent, la nivelul județului Maramureș sunt 17.666 de persoane adulte încadrate într-un grad de handicap, din care 5.928 persoane adulte încadrate în grad de handicap grav cu asistent personal, iar dintre acestea 2.768 de adulţi cu dizabilități beneficiază de serviciile unui asistent personal. Aceste persoane au nevoie de sprijin permanent.

”Consider că este o propunere foarte bună având în vedere că, la ora actuală, la nivelul județului nostru nu avem un astfel de serviciu care să vină atât în sprijinul persoanelor adulte cu dizabilități grave, cât și al asistenților personali profesioniști. Pe perioada absenței temporare a asistentului personal, fie din cauza unei probleme de sănătate a acestuia fie că se află în concediu de odihnă, angajatorul are obligația de a-i asigura persoanei cu dizabilități un înlocuitor. Iată că, dacă în prezent sunt situații în care nu se poate respecta acest lucru, în viitor, în astfel de cazuri, persoana respectivă va putea fi găzduită în acest centru Respiro”, a subliniat președintele Ionel Bogdan.

”Suntem unul dintre cele cinci județe care aplică pentru acest program. Sunt șanse mari de a câștiga acest proiect. Beneficiarii pot fi găzduiți timp de 25 de zile în acest centru pilot, perioadă în care asistenții personali au siguranța că persoanele cu dizabilități vor fi bine îngrijite. Clădirea pe care urmează să o punem la dispoziția DGASPC-ului Maramureș este în cartierul Ferneziu din municipiul Baia Mare, dar se află într-o stare avansată de degradare, așa că va fi reabilitată și utilizată pentru a oferi aceste servicii sociale atât de necesare”, a precizat Radu Trufan, vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș va participa luni, 18 ianuarie, la selecția publică de proiecte în cadrul Programelor de Interes Național în domeniul protecției și promovării drepturilor persoanelor cu dizabilități.

Centrul Respiro va fi un proiect pilot care va avea o capacitate de minim patru locuri, camerele vor fi dotate cu câte un pat. Valoarea totală a proiectului este de 1.483.023,67 lei, din care 552.000 fonduri nerambursabile, co-finanțarea Consiliului Județean Maramureș fiind de 931.023,67 lei.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.