Cercul de lectură al Bibliotecii Orăşeneşti din Vişeu de Sus

Ȋn timpul vacanţei de vară, Centrul Cultural-Social Vişeu de Sus le-a oferit copiilor oportunitatea de a participa la atelierele Cercului de lectură, organizate la Biblioteca Orăşenească. Ȋn zilele de luni, miercuri şi vineri, elevii de gimnaziu au participat la activităţi de energizare, comunicare, concursuri de lectură, la activităţi menite să dezvolte abilităţile de ȋnţelegere a textului literar, competenţele de comunicare, lucrul ȋn echipă. Activităţile au fost aşezate ȋntr-un orar flexibil, menit să contribuie la crearea unei atmosfere degajate, plăcute şi relaxante, prin intermediul unor metode de ȋnvăţare nonformale. Gazda acestei activităţi a fost documentarist Gabriela Szerasz, ȋmpreună cu profesor Monica Grad organizând ȋntâlnirile cercului de lectură.

Ȋn intervalul 9- 30 august, elevii din ciclul primar şi gimnazial din Vişeu de Sus au participat, ȋntre orele 11.00- 13.00, la activităţi de energizare, socializare, la concursuri de lectură, la exerciţii de dezvoltare a competenţei de comunicare, astfel s-au apropiat de bibliotecă prin activităţi interactive.

Cercul a debutat ȋn 9 august 2017, cu activităţi care au pus accentul pe abilităţile de comunicare. Copiii s-au familiarizat cu spaţiul bibliotecii, cu munca ȋn echipă şi cu sarcinile individuale. Biblioteca a oferit cadrul necesar, iar formatorii – metodele nonformale care au asigurat un climat de ȋnvăţare şi evaluare flexibil, orientat către ȋnvăţarea prin experienţă, cea mai bună modalitate de a se apropia de lumea cărţilor ȋn perioada vacanţei de vară, fără a simţi ȋnvăţarea şi implicarea drept derulări ȋmpovărătoare sau dificile.

Cercul de lectură a fost organizat ȋn trei etape: exerciţii de energizare şi de socializare, activităţi propriu-zise şi de evaluare, feedback şi feedforward. Astfel, orarul său a cuprins exerciţii atractive şi motivante, metodele active trezind ȋn permanenţă interesul elevilor. Mai mult, aceste activităţi au creat o punte a cunoaşterii ȋntre ceea ce ştiu copiii despre lumea cărţilor şi punerea ȋn practică a competenţei de comunicare, a ȋnţelegerii textului literar, de producere de text literar şi nonliterar.

Fiecare ȋntâlnire a debutat cu exerciţii de energizare, prin care copiii şi-au mobilizat eforturile şi atenţia necesare ȋmplicării ulterioare. Fie că au fost jocuri prin care şi-au antrenat memoria, atenţia, orientarea şi relaţionarea, fie că au implicat valorificarea unor talente precum cântatul, actoria, abilităţile manuale, copiii au fost motivaţi să se implice activ, să relaţioneze, să comunice constructiv.

Activităţile propriu-zise au fost concursurile de lectură, redactarea unor texte cu caracter funcţional (cerere, scrisoare) şi anunţuri publicitare/bannere pornind de la subiecte amuzante, astfel aceştia şi-au pus ȋn valoare creativitatea, lucrul ȋn echipă, talentele plastice şi competenţele de comunicare. Ȋn plus, jocul de rol, munca ȋn echipă şi prezentarea individuală au urmărit adaptarea copiilor la diverse contexte de comunicare. Fie că au fost ȋn pielea unor personaje sosite la uşa bibliotecii, avocatul personajului sau al limbii române, fie că au candidat la funcţia de preşedinte al clubului de lectură, elevii şi-au menţinut ȋn permanenţă buna dispoziţie şi interesul.

Un moment important l-a reprezentat valorificarea Zilei Limbii Române, marcată ȋn 30 august, ȋn preziua sărbătoririi ei, copiii redactând pledoarii ȋn favoarea apărării limbii române de agresiunile contemporane.

Aşadar, cercul de lectură a cuprins activităţi relaxante, flexibile, orientate spre ȋnvăţarea prin experienţă, o frumoasă alternativă pentru petrecerea vacanței de vară.

 

Autor: Monica Maria Grad, profesor de limba şi literatura română la Liceul Teoretic ,,Bogdan- Vodă”, Vişeu de Sus

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.