Chirurgia buco maxilo facială sau o nouă șansă la sănătate pentru fiecare bolnav

dr rotaruChirurgia buco maxilo facială reunește știința și arta de a preveni, diagnostica și vindeca, a reconstitui și restabili funcția aparatului detomaxilar prin metodele-i specifice, in contextul complexității funcționării întregului oraganism.

În cadrul acestei specialități se studiază sub toate aspectele traumatismele părților moi și ale oaselor feței, afecțiunile dentare, afecțiunile articulației temporomandibulare, infecțiile părților moi perifaciale și cele de origine dentară, infecțile sinusurilor maxilare cu plecare dentară, reechilibrarea ocluzo articulară prin aplicarea de implante, reconstrucția osoasă la nivelul maxilarelor, patologia glandelor salivare, cât și a durerii din acest vast teritoriu.

Tumorile benigne și maligne tratate prin chirurgia maxilo facială

Astfel, distingem două componente: chirurgia dento alveolară care se ocupă de tot ceea ce înseamnă patologie dentară, extracții complicate, extracțiile molarilor de minte, rezecții apicale pentru îndepărtarea pungilor de puroi de la nivelul vârfurilor rădăcinilor dentare, chirurgia parodontală, cât și cea reconstructivă, numită și chirurgie proproteteică.

Chirurgia maxilo facilă, ca atare, se adresează tegumentelor feței, oaselor feței, chirurgiei reconstructive osoase și implantologiei dentare, leziunilor traumatice, infecțioase, degenerative și a tuturor malformațiilor de la acest nivel. Se face referire în cadrul acestei specializări și la toate tumorile benigne și maligne, atât de la nivelul feței, cât mai ales cele din cavitatea bucală, care de cele mai multe ori trec neobervate de către bolnav, pentru că, în marea lor majoritate, ele nu sunt dureroase.

Se adresează, de asemenea, durerii, care nu în rare cazuri fie este simptomul principal care trimite bolnavul la doctor.  Durerea conferă o stare accentuată de disconfort atât pacientului, cât și familiei, prin greutatea cu care se pune un diagnostic, având în vederea  faptul că, la nivelul feței, se intrică cu simptomatologia specilaităților adiacente.

Punte între specialitățile stomatologice și cele ale medicinei generale

Chirurgia buco maxilo facială este, astfel, o punte între specialitățile stomatologice și cele ale medicinei generale, atât clinice cât și chirurgicale, în contextul bunei funcționări a organismului.

Pregătirea medicală curiculară este de lungă duarată, fiind de altfel cea mai complexă dintre toate specialitățile medicale. Aceasta necesită absolvirea atât a facultății de stomatologie, cât și a celei de medicină generală, dar mai ales efectuarea specialității nu numai în cea legată de patologia de la acest nivel, cât mai ales de patologia complexă, intricată cu celelate specialități cum ar fi: chirurgia ORL, chirurgia plastică, chirurgia generală și neurochirurgia.

Importanța și locul pe care-l ocupă chirurgia buco maxilo facială în rândul celorlalte specialități stomatologice rezultă din conținutul său, fiind singura specialitate din domeniul stomatologiei inclusă pe lista specialităților chrurgicale.

Un medic astfel pregătit va face față, cu brio, tuturor provocărilor la care este supus pentru diagnosticarea  cazurilor și stabilirea unui plan corect de tratament pentru fiecare pacient în parte.

Chirurgia implantologică și reconstructivă osoasă – cea mai rapidă cale de reintegrare a bolnavului în societate

Medicul chirurg de chirurgie buco maxilo facială este abilitat pentru chirurgia implantologică și reconstructivă osoasă, având posibilitatea să folosească toate tehnicile chirurgicale și să ia deciziile cele mai bune, atât pentru bunul mers al intervenției chirurgicale ca atare, cât și pentru vindecarea cât mai rapidă a pacientului, în vederea reintegrării acestuia în familie și in societate.

Ca și disciplină de nișă se adresează ca ajutor ortodonției, stomatologiei de copii, stomatologiei generale, parodontologiei, endodonției proteticii dentare pentru extracțiile complexe a dinților supranumerari, a celor incluși si rezecțiilor periapicale a dinților cu probleme radiculare, molari, premolari, canini. Se face referire, în mod deosebit, la dinții aflați în strânsă legătură cu structurile anatomice ale feței cum ar fi sinusurile maxilare, canalul alveolar inferior de la nivelul mandibulei, groapa zigomatică, trigonul retromolar, dar și cu toate elementele vasculo nervoase de la acest nivel. Se adresează, cu precădere, pacienților care au lipse dentare și care nu doresc să-i șlefuiască și să-și distrugă alți dinți pentru înlocuire, ci să și-i recupereze prin implantare directă.

Rolul implantelor este de refacere corectă și completă a spațiilor edentate

Rolul implantelor este unul de refacere corectă și completă a spațiilor edentate, atât pentru funcționarea bună, estetică, dar mai ales pentru reechilibrarea oclozo articulară, care de altfel necesită o vastă experiență în domeniu.

Reconstrucția osoasă este, de asemenea, foarte importantă în economia tratamentului de refacere a structurilor mandibulare și maxilare în care se vor insera viitoarele implante. Este important să fie făcută de către medicul chirurg buco maxilo facial, care cunoaște, pe lângă anatomia zonelor asupra cărora se intervine chirurgical și evoluția și complicațiile, dar mai ales taratamentul acestora, pentru a explica șansele corecte pe care pacientul le are de vindecare ad integrum, în vederea restabilirii funcționalității optime a aparatului dentomaxilar, cu toate implicațiile acestuia.

 

Cabinetul de chirurgie buco maxilo facială al dr. Ovidiu Rotaru respectă timpul pacienților

Programul de consultații al cabinetului de CHIRURGIE BUCO MAXILO FACIALĂ ȘI IMPLANTOLOGIE AVANSATĂ,TRANSPLANT OSOS ȘI RESCONSTRUCȚIE OSOASĂ, DR. ROTARU OVIDIU, MEDIC PRIMAR  este LUNI, MIERCURI și VINERI, între orele 16.00 și 17.00, situate pe strada PLUGARILOR 26, în BAIA MARE.

Cel mai indicat este ca pacientul interesat să își facă o programare telefonică la numerele de telefon 0742/291.803 sau 0723/205.522, pentru a nu fi pus în situația să aștepte. Politica acestui cabinet este de a respecta strict atât orele de consultație, cât și cele de intervenție chirurgicală, pentru a nu dispune nejustificat de timpul pacientului care se adresează medicului, fără a-i afecta pe o perioada lungă de timp starea de liniște și comfort.

 

Dr. Ovidiu Rotaru, medic primar chirurgie buco maxilo facială

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.