Chistul dentar – cea mai frecventă afecțiune a cavității bucale, după carii

dr rotaruChistul dentar este o formațiune cavitară intraosoasă ce apare în strânsă legătură cu dinții. Chisturile dentare au formă de sac, fiind alcătuite dintr-o membrană mai mult sau mai puțin sferică și au un conținut cu aspect caracteristic pe imaginea radiologică. Ele se dezvoltă în strânsă legătură cu vârful dintelui (apexul dintelui) și apar în cea mai mare măsură la dinții denervați.

Chistul dentar este cea mai frecventă afecțiune a cavității bucale, după carii, întrucât de-a lungul vieții, dinții sunt cele mai afectate organe, datorită faptului că alimentarea organismului începe din cavitatea bucală.

Chisturile dentare pot să apară în maxilare în raport cu:

– inflamația unui dinte după afectarea pulpei dintelui,

– în raport cu erupția dinților, la copii – chistul dentiger de culoare albăstruie, destul de frecvent în ultimii ani

– chist primordial în raport cu dezvoltarea maxilarelor

Cele mai frecvente dintre toate aceste afecțiuni sunt chisturile de origine inflamatorie. Acestea apar, așa cum spuneam anterior, în strânsă legătură cu vârful unui dinte tratat pe canal. După extirparea pulpei dentare rămân resturi din aceasta, pe care organismul nu le mai recunoaște ca făcând parte din el, reacționează și le izolează într-o membrană de restul structurilor maxilarelor și a dinților.

Având în vedere că dintele când erupe în cavitatea bucală erupe cu coroana formată și rădăcina în formare, pulpa dintelui este cea care suferă de cele mai multe ori datorită traumatismelor locale, a variațiilor de temperatură la care dinții sunt supuși în cursul actului masticator de-a lungul vieții. La nivelul vârfului rădăcinii există o activitate vasculo nervoasă importantă, având în vedere că la acest nivel vin vasele de sange ce susțin dintele ca organ. După ce medicul endodont sau stomatolog extirpă pulpa dintelui (nervul și vasul de sânge ce-l susține), de cele mai multe ori rămân filamente microscopic, pe care medicul nu le poate extirpa. După vindecarea inițială, aceste filamente nervoase nesusținute de vascularizație (fiind fără suportul unui vas de sange) sunt recunoscute de organism ca și corp străin, motiv pentru care acesta le izolează într-o membrană, așa numita membrană chistică, ce poate varia ca și dimensiuni în funcție de cât de veche este afecțiunea.

Chistele dentare cu dimensiuni mai mari de 3 mm sunt  tratate strict chirurgical

Chistele dentare de mici dimensiuni până la un ac de gămălie sau boabă de piper pot fi tratate de către medicul endodont pe cale endodentară.

Chistele dentare cu dimensiuni mai mari de 3 mm sunt tratate strict chirurgical, prin așa numita REZECȚIE APICALĂ, care înseamnă secționarea vârfului rădăcinii dintelui împreună cu chistul și obturația corectă a canalului radicular, sub control vizual direct.

Tuturor dinților din cavitatea bucală li se pot face REZECȚII APICALE pentru salvarea lor de la extracția de pe arcadă. De cele mai multe ori mulți dintre ei, cum sunt molarii de 6 ani și caninii, sunt foarte importanți în economia dinamicii masticatorii. Renunțarea la aceștia prin extracție ar produce dezechilibre majore în cadrul bunei funcționări a aparatului dento maxilar.

Chistele radiculare gigante pot produce deformari faciale ce modifică atât fizionomia (aspectul feței), cât și modificări majore în economia masticatorie, având ca rezultat ineficiența actului masticator și de aici apar o mulțime de complicații și boli ale tubului digestiv.

Chistele radiculare pot provoca complicații dacă nu sunt tratate corect chirurgical

Chistele radiculare ce se dezvoltă la dinții din apropierea structurilor anatomice ale feței cum sunt sinusul maxilar (premolarii 1 și 2 superior, cât și molarii 1,2 și 3 superiori), fosele nazale (incisivii cetrali și laterali), canalul mandibular (premolarii 1,2 și molarii 1,2 și 3 inferiori), cât și cele dezvoltate la ceilalți dinți, dar care prin dimensiunile lor afectează și dinții sănătoși, în evoluția lor pot provoca o multitudine de complicații dacă nu sunt tratate corect în cabinetul de chirurgie maxilo facială.

Principalele complicații pe care această afecțiune aparent simplu de diagnosticat, dar care prin evoluție poate provoca multiple afecțiuni la distanță, sunt:

– infecțiile acute și cronice ale sinusului maxilar,

– infecțiile de focar – așa numita boală de focar ce poate declanșa septicemia cu consecințe extrem de grave, mai ales pe organismul cu rezistență scăzută la boală și tratamentul cu antibiotice,

– afecțiuni ale nervilor cranieni, nevralgii intense ce fac ca bolnavul să-și iasă din ritm și să devină o greutate pentru familie, datorită suferinței intense,

– supurația chistului este complicația cea mai frecventă și se întâlnește în 50% din cazuri și apare datorită infecției conținutului chistic, prin tratamentul de canal, dacă în prealabil nu s-a facut o investigație radiologică de tipul ortopantomografiei sau CBCT,

– infectarea chistului mai poate apărea de la un focar de infecție de vecinatate în urma unei extracții dentare, când iarăși nu există examen radiologic făcut în prealabil, care să depisteze existența unui chist ce cuprinde mai mulți dinți sau a unuia gigant ce deformează dinții, ei fiind cu coroanele și rădăcinile apropiate (dinții frontali inferiori incisivi centrali, laterali și canini)

– o altă complicație ar putea fi osteita și osteomielita, când un astfel de chist se deschide într-un focar de fractură a maxilarului superior sau al mandibulei

– fractura spontană a mandibulei, dacă se produce în chisturile voluminose în care compactele osoase sunt subțiate, ajungând la maxim 1-2 mm grosime

–  foarte foarte rar se transformă în tumori maligne, prin degenerescența membranei chistului.

Tratamentul chistelor dentare se face în cabinetul de chirurgie maxilo-facială

Tratamentul de bază al acestora se face în cabinetul de chirurgie maxilo facial, după un prealabil examen clinic și radiologic bine condus, stabilind diagnosticul de certitudine și planul corect de tratament, ce va fi susținut împreună cu medicul stomatolog curant sau cu endodontul curant.

Tratamentul constă în REZECȚIA APICALĂ CORECT FĂCUTĂ cu chiuretarea întregii mase a țesutului de granulație apicale (așa zisul puroi), îndepărtarea întregii membrane chistice, cu controlul vizual asupra apexului dentar (vârfului rădăcinii) și a structurilor anatomice din jur, o hemostază bună (oprirea sângelui pentru un tratament corect de canal) și în principal cu obturarea corectă a canalului dintelui sub control vizual.

Tratamentul chistelor dentare, cât și a complicațiilor lor se face, de asemenea, în cabinetul de chirurgie maxilo facilă, care prin dotarea existentă poate susține un tratament corect al unor astfel de cazuri.

Tehnicile chirurgicale sunt multiple și se adresează fiecarui caz în parte, în funcție de evoluție și de structurile adiacente ale dinților implicate în evoluția chistelor dentare.

DR OVIDIU ROTAR, MEDIC PRIMAR CHIRURGIE CRANIO MAXILO FACIALĂ

IMPLANTOLOGIE ORALĂ AVANSATĂ ȘI TRANSPLANT OSOS

 

CABINET MEDICAL – STR. PLUGARILOR NR. 26, BAIA MARE

TEL 0262 213 240; 0723 205 522; 0742 291 803.

PROGRAM: Luni, miercuri, vineri de la ora 16.00.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.